8 Ocak 2008 Salı

Orman Gülü Balı

Ormangülü, Rize-Hemşin'in 1500-1800 m. rakımlı ormanlık alanında yetişmektedir. Kovanların, ormanın bitip yaylanın başladığı yere yakın bir noktada olması nedeniyle arılar, ormanda çiçek açan bitkilerin yanı sıra yayla çiçeklerinden de bal elde ediyor.

Ormangülünün pembe açan çiçeklerinden başka kırmızı ve beyaz açanları da var. Türkiye'deki tüm ormangülleri içinde sadece Hemşin ve Çamlıhemşin'de yetişenler, arıların bal yaptığı süre boyunca çiçek açıyor.

ITIR Ormangülü Balı, yerli safkan ve Kafkas arıları tarafından üretilen özel bir baldır.

Orman gülü balı doğal koşullarda, kendine özgü aroması ile çok özgün bir baldır. Çok uzun süreden beri tedavi edici ve tadlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Besleyici ve kuvvet vericidir. Mikropların üremesini önler. Yara iyileştirici etkiler gösterir. Çocuklarda sık görülen ağız iltihaplarına (aft, ağız yarası) karşı başarı ile kullanılır. Bal, bileşiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral, organik asit ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve birçok hastalığa karşı koruyucu ve tedavi edici özellikler gösterir. Balın, bileşim maddelerince zengin oluşu nedeniyle özellikle sağlıklı yaşamda önde gelen gıda maddeleri arasında yer almaktadır. “Balın, difteri, boğmaca, verem, ülser, bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları gibi 500’e yakın hastalığın tedavisinde olumlu etkileri saptanmıştır. Balın bilinen bu özellikleri sağlamasında, antimikrobiyel, antioksidan ve büyüme faktörü biyoaktivitesi gösteren bileşenler etkili olmaktadır” Yararları nedeniyle balın her gün düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir.

Bileşim: Glikoz ve levüloz (%70-75), sakkaroz (%2-3), dekstrin ve vitaminler içerir. Bileşimi elde edildiği bölgeye ve balın çeşitliliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Değerler ortalama aynıdır.

Yöresi: Karadeniz - Rize / Hemşin

0 yorum: