31 Ocak 2008 Perşembe

Havuzda gözlerinizi koruyun

Havuzda gözlerinizi koruyun!
Havuz suları göz hastalıklarına yol açabiliyor. Su virüsün, havuzda yüzen diğer kişilere kolayca bulaşmasına neden oluyor.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gülhanım Hacıyakupoğlu, havuz sularının göz rahatsızlığına yol açtığını söyledi.Göz iltihabına neden olan 'Adoneviral Konjonktivik' adlı virüsün, havuzda bir kişiden, su içindeki herkese bulaşabildiğini belirten Prof. Dr. Hacıyakupoğlu, havuz yerine denizlerin daha sağlıklı olduğunu söyledi. Rahatsızlığın antibiyotik kullanılmasıyla düzeldiğini belirten Prof. Dr. Hacıyakupoğlu, "Virüsü alan kişinin gözünde yaklaşık 10 gün boyunca yanma, batma, kanama, kızarıklık, sulanma, ışıktan rahatsız olma ve şişme meydana gelir.


Kişi gözünde kum varmış gibi rahatsız olup, acı çeker. Hastalığın başkalarına bulaşmaması için önlem alınması gerekir. Bunun için havuza gelen kişilere sağlık görevlileri göz rahatsızlığı bulunup bulunmadığını sorup varsa suya girmemesi için uyarıda bulunmalıdır. Bir diğer çözüm de havuza giren her kişinin su gözlüğü takmasıdır" dedi. Prof. Dr. Hacıyakupoğlu, güneş ışınlarının göz sağlığını olumsuz etkilediğini anlatırken, güneş gözlüğü takmadan dışarı çıkılmaması önerisinde de bulundu.

Gözün uzun süreli güneş ışığına maruz kalmasının görme tabakasına ciddi boyutlarda zarar verdiğini belirten Prof. Dr. Hacıyakupoğlu, "Özellikle güneşin daha etkili olduğu saatlerde koruyucu gözlükler mutlaka takılmalı. Güneş gözlüğü aksesuvar değildir. Güneş gözlüğü de zararlı ışınlara göre uygun koruyucu cama sahip olmalıdır" diye konuştu.

0 yorum: