31 Ocak 2008 Perşembe

Kadın hastalıklarına 'kapalı' tedavi

Kadın hastalıklarına 'kapalı' tedavi
Birçok kadın hastalığının tedavisinde kullanılan kapalı yöntem, ameliyat sonrası kadınlarda oluşan kısırlık riskini azaltıyor.

Jinekolojik Endoskopi Derneği Genel Sekreteri, Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Şendağ, birçok kadın hastalığının tedavisinde kullanılan kapalı yöntemin, ameliyat sonrası kadınlarda oluşan kısırlık riskini azalttığını söyledi.Şendağ, göbek deliği altında açılan milimetrelik bir delikten girilerek uygulanan kapalı yöntem tedavinin sonucunda, iz kalmadığını, hastanede enfeksiyon kapma riskinin azaldığını, normal hayata dönüş süresinin kısaldığını ve yumurtalık kanallarının tıkanarak kısırlık oluşmasına engel olduğunu kaydetti.


Şendağ, kasık bölgesinden 1/2 santimetrelik kesilerden özel aletlerle girilerek, çeşitli jinekolojik operasyonların yapılmasının mümkün olduğuna dikkati çekerek, "En sık yapılan operasyonlar, yumurtalık kistleri, çikolata kistleri, miyom ve yumurtalık kanallarıyla ilgili operasyonlardır. Gerektiğinde sebebi belli olmayan kronikleşen kasık ağrıları veya belli hastalarda kısırlık sebebinin araştırılması ve tedavisinde laparoskopi uygulanmaktadır" dedi.

Doç. Dr. Fatih Şendağ, amaçlarının, "laparoskopi ve histeroskopi (özel bir kamera sistemiyle rahim içinin görüntülenmesi) yapan hekimlerin sayısının artmasını sağlamak" olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Laparoskopinin açık ameliyata göre çok fazla avantajı var. Ancak buna rağmen laparoskopi, ne yazık ki Türkiye'de yeterli seviyede yapılmıyor.

Doktorlar bu konuda yeterince eğitilmediği ve devlet destek olmadığı için kapalı yöntem fazla uygulanmıyor. Türkiye'de ilk defa EÜ Tıp Fakültesinde sanal gerçeklik simülatörleri aracılığıyla laparoskopi eğitimi veriliyor. Dernek olarak en büyük hedeflerimizden biri, ülke gerçeklerine uygun bir laparoskopi eğitim modeli geliştirerek, bu eğitimi ülke geneline yaymak."

Şendağ, rahim tabakasının yumurtalıklara yerleşmesiyle oluşan ve ilerlemesi ya da yanlış ameliyat edilmesi sonucu kısırlığa neden olan, çikolata kistlerinin tedavisinde de kapalı yöntemi tercih ettiklerini söyledi.

0 yorum: