31 Ocak 2008 Perşembe

Doğru içecekleri ve besinleri seçin

Doğru içecekleri ve besinleri seçin
Yaz aylarında artan sıcaklarla birlikte, başta çocuklar ve yaşlılar olmak üzere herkes beslenmesine dikkat etmeli, bol bol su içmeli.

Diyabetlilerin yaz aylarında serinlik katıcı doğru besin ve içecekleri tüketmeleri gerekir. Bunun için şu noktalara dikkat etmeliler.Su en iyi serinleticidir. Suyun yerini hiçbir meşrubat, gazlı içecek tutamaz. Mutlaka günde 2-2,5 litre su içmeli, tatlandırıcılı da olsa gazlı içecekleri kullanmamalı, taze limon ve tatlandırıcı ile hazırlanmış light limonataları tercih etmelisiniz. Aşırı ısı artışı ile iştahınız azalabilir, öğün atlamak isteyebilirsiniz. Bu kan şekeri dengesi için tehlikeli olacaktır. Her ana öğünde hafif ama dengeli bir mönü, ara öğünlerde ise light kahvaltı tarzı atıştırmalar yapmalısınız. Yaz meyveleri porsiyon kontrolünün zorlaştığı, kan şekerini hızlı yükseltebilen alternatiflerdir. Özellikle karpuz-peynir tarzında öğünlerden kaçınmalısınız. Karpuz masum bir meyve değildir, hem fazla yedirir hem de kalorisiz sanıldığından tuzağa düşürür ve kişilerin beklenmedik kilo artışlarına zemin hazırlar.


Hamilelere öneriler
Hamilelikte sık karşılaşılan bir problem olan ödem, yaz aylarıyla birlikte sıcaklık ve terleme sonucu meydana gelen sıvı kaybı ve yetersiz sıvı tüketimi ile daha da artar. Yine emziklilik döneminde süt salınımı için yeterli sıvı tüketilmediği durumlarda bebeğin büyümesi için gerekli süt salınımı gerçekleşemez. Bütün bu faktörler değerlendirildiğinde hamile veya emzikli iseniz bu dönemde günlük 2,5-3 litre su tüketmelisiniz. Ayran, süt, kefir, taze sıkılmış meyve ve sebze suları gibi içeceklerle hem sıvı ihtiyacı karşılanır hem artan vitamin ve mineral ihtiyacına destek sağlanır. Öğün aralarında veya öğünlerle birlikte bu besinlerin tüketimine ağırlık vermelisiniz. Özellikle bu mevsimde tuz tüketimi vücutta su kaybını artırıp ödemlere neden olacağı için tuz tüketiminizi minimum düzeyde tutmalı, baharatlarla yemeklerinizi lezzetlendirmelisiniz. Balık tüketiminize dikkat edin. Balık beyin gelişimi için oldukça önemli olan omega 3 yağ asitlerinin en önemli kaynağıdır. Araştırmalara göre bu olumlu etkinin görülebilmesi için haftalık balık tüketimi 340 gramın altında olmamalı.

0 yorum: