21 Ocak 2008 Pazartesi

Tup Bebek Tedavisi Daha Ucuz Olacak

Danimarkalı bilim adamları günümüzdeki tüp bebek ücretinin yarısına mal olan yeni bir suni döllenme yöntemi geliştirdi

Şu andaki yöntemde, anneye hormon tedavisi uygulanarak yumurtanın gelişmesi sağlanıyor. Gelişen yumurta babanın spermleriyle birleştiriliyor ve annenin rahmine yerleştiriliyor. Tedavide para en çok annenin aldığı bu hormon haplarına ve ilaçlarına gidiyor. Danimarkalı bilim adamlarının geliştirdiği yöntemde ise annenin karnında gelişmeden alınan yumurta, laboratuar ortamında az bir hormon verilerek geliştiriliyor. Bu nedenle daha az bir fiyata çıkıyor. Türkiye’de ortalama bir tüp bebek tedavisinin fiyatı 2 bin 500 dolar.

OXFORD YOLCUSU
“TÜRKİYE’NİN ilk tüp bebeği” Ece Çokar, dünyanın en saygın üniversitelerinden Oxford’a kabul edildi. Halen Robert Kolej’de okuyan 17 yaşındaki genç kız, 1989 yılında Ege Üniversitesi’nde dünyaya gelmişti. Avukat bir anne ile mimar bir babanın kızı olan Ece, Oxford’da hukuk okuyacak. Kızını meslek seçiminde yönlendirmediğini söyleyen anne Özden Çokar, Ece’nin mastırını da İsviçre’de yapmak istediğini söylüyor.

ECE’NİN doğumundan itibaren bütün güzellikleri kendilerine yaşattığını söyleyen Çokar, “Çalışkan, okuyan, edebiyata meraklı bir çocuk. Shakespeare favorisi. İkinci dili Fransızca. Üniversiteler hakkında fikri olsun diye ABD’ye, Fransa ve Belçika’ya yaz programlarına göndermiştim ama o 1 aylık sanat tarihi programına gidip hayran kaldığı Oxford’u istedi, ‘Başka okula gitmem’ dedi” şeklinde konuştu.

VATAN / MİLLİYET
http://www.haberturk.com/haber.asp?id=10896&cat=220&dt=2006/12/31

0 yorum: