31 Ocak 2008 Perşembe

Hamilelikte beslenmeye dikkat

Hamilelikte beslenmeye dikkat
Hamileliği süresince yeterince beslenmeyen anneler, ileride obez olma riski yüksek bebekler dünyaya getiriyor.

Hamileliği süresince fazla kilo almamak için ya da farklı nedenlerle yeterince beslenmeyen annelerin, ileride obez olma riski yüksek bebekler dünyaya getirdiği bildirildi.BBC'nin internet sitesinde yer alan habere göre, İngiliz ve Yeni Zelandalı bilim adamlarının birlikte yaptıkları araştırma, hamile kadınların beslenme düzenlerinin, çocuklarının ileride obeziteye eğilimli olup olmayacağını belirlediğini ortaya çıkardı.Araştırmaya göre, hamileliği süresince yetersiz ya da kötü beslenen anne adayı, yaşamının ileriki yıllarında kilo almaya meyilli bünyelere sahip bebekler dünyaya getiriyor.


İngiltere'deki South Hampton Üniversitesi ile Yeni Zelanda Büyüme ve Gelişme Araştırma Merkezi'nin yaptığı araştırma, anne karnındaki fetusun, içinde bulunduğu beslenme koşullarına uyum sağlama çabasının, metabolizmasının gelecekte de gıdaya karşı nasıl tepki vereceğini belirlediğini gösteriyor.

Buna göre, sürekli düşük kalorili gıdalara maruz kalan fetus, yaşamının ileriki dönemlerinde de gıdaların bu şekilde olacağını varsayarak, metabolizmasını gıda ve yağ depolamaya yönelik ayarlıyor, bu tür çalışan bir metabolizma da kişiyi yaşantısının ileriki dönemlerinde kilo sorunuyla karşı karşıya bırakıyor.

Uzmanlar, araştırmanın hamilelik döneminde anne adayının dengeli ve yeterli beslenmesinin önemine vurgu yapmanın yanı sıra yanıtlamakta zorluk çekilen bir noktaya da ışık tuttuğunu belirtiyorlar.

Uzmanlara göre, araştırma, "genetik olarak benzer bireylerin, niçin farklı metabolizmalara sahip oldukları" sorusunun yanıtına da ışık tutma özelliğini taşıyor.

0 yorum: