21 Ocak 2008 Pazartesi

Cilt temizleyici krem, losyon ve maske tarifleri

Hindistan cevizli temizleme kremi
3 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı gliserin
2 tatlı kaşığı su

Tüm malzemeleri karıştırarak kısık ateşte eriyene kadar karıştırın.Ocağın üzerinden alın ve karışım merhem kıvamına gelene kadar çırpın. Hava geçirmeyen bir şişeye koyun ve buzdolabında muhafaza edin. Her kullanımdan sonra cilt sıkılaştırıcı kullanın.

Cilt temizleyici krem, losyon ve maske tarifleriSoğuk krem (Cilt temizleyici ve yumuşatıcı)
1,5 kg beyaz bal mumu
1/2 fincan badem yağı
1/2 tatlı kaşığı boraks
1/4 fincan gül suyu

Bal mumunu iki katlı tencereye koyun (double boiler) ve badem yağı ekleyin. Kısık ateşte eriyene kadar karıştırın. Daha sonra ocağı söndürüp, gül suyunun içinde eritilmiş boraksı yavaşça bal mumumlu karışımın içine dökün. İyice çırpın. Katılaşıp soğuyana kadar çırpmaya devam edin. Katılaştıktan sonra uygun bir kaba koyun.Bu tarif her amaca uygun soğuk krem ve nemlendiricidir. İsteğe bağlı olarak kendi seçtiğiniz özel yağları da ekleyebilirsiniz.

Ballı temizleme losyonu
1/2 fincan sıcak su
1 yemek kaşığı arı poleni
1,5 tatlı kaşığı kokusuz jelatin
1/4 fincan bal

Jelatini sıcak suyun içinde birkaç dakika bekletin ve çözülmesi için kısık ateşte 5-7 dk ısıtın. Karışım saf hale gelince içine geri kalan malzemeleri ekleyin.

Ballı temizleme kremi
1/4 fincan bal
1 yemek kaşığı sıvı sabun
1/2 fincan gliserin

Tüm malzemeleri bir şişeye koyarak ağzını sıkıca kapayın ve iyice çalkalayın.

Gül suyu temizleme losyonu
14 fincan bal
1 yemek kaşığı arı poleni
1/4 fincan gül suyu
2 tatlı kaşığı sıvı sabun

Malzemeleri ağzı kapalı bir şişenin içine koyarak iyice çalkalayın.

Limonlu temizleme kremi
1 yemek kaşığı bal mumu
3 yemek kaşığı bitkisel yağ
1 yemek kaşığı hamamelis (witch hazel)
1 yemek kaşığı limon suyu
1/8 tatlı kaşığı boraks
6 damla limon yağı

Bal mumunu bitkisel yağa ekleyerek kısık ateşte yavaşça eritin. 5 dk çırptıktan sonra karışım kremsi hale gelecek. Başka bir kapta hamamelisi ılındırın ve üzerine limon suyu ve boraksı ekleyin. Karışımı kreme katarak iyice çırpın. Soğuduktan sonra limon yağı ile karıştırın ve uygun bir şişeye koyun. Bu krem ciltteki aşırı yağın giderilmesi ve kırışıklıklara karşı da faydalıdır. Ayrıca antiseptik özelliği vardır.

Avokado temizleme maskesiAvokado temizleme maskesi
1/4 olgun avokado
1/2 fincan buttermilk (yurt dışında kullanılan yağ ve süt karışımı bir içecek)
1 adet çırpılmış yumurta sarısı

Avokadoyu yumurta sarısı ve buttermilk ile karıştırarak yüzünüze ve boğazınıza sürün. 5 dk sonra karışımdan biraz daha alarak aynı bölgelere yayın. 5 dk sonra ılık su ile çıkarın.

Temizleyici özelliği olan vücut parlatıcı
1 fincan deniz tuzu
1/2 fincan jojoba
1/2 fincan kaliteli sıvı sabun
1/2 tatlı kaşığı portakal özlü yağ

Malzemelerin tümünü karıştırın ve geniş ağızlı bir kavanozun içine koyun. Karışımı yüzünüz hariç bütün vücudunuzda kullanabilirsiniz.

Parlatıcı cilt temizleyici
1 fincan pişmemiş yulaf ezmesi
1 yemek kaşığı tuz
1/4 fincan nişasta

Yulaf ezmesini yumuşayana kadar blendırda çırpın (Toz haline gelmeden!) Nişasta ve tuzla karıştırın. Yüzünüze sıcak su çarpın. Karışımı nemli ellerinizle alın ve bununla yüzünüzü nazikçe ovalayın. Sıcak su ile durulayın. Ardından 1/4 fincan elma sirkesini bir kap ılık suya dökerek bu suyla cildinizi durulayın. (pH dengesi için)

Yağlı ciltler için temizleyici
1/2 fincan buttermilk
2 tatlı kaşığı ezilmiş rezene tohumu

İki katlı tecerede (double boiler) malzemeleri 30 dk boyunca ısıtın. Ocağı kapattıktan sonra 2 saat soğumaya bırakın. Şişeleyerek buzdolabına koyun. 2 hafta bekletebilirsiniz.

Temizleyici buhar banyosu
1 tatlı kaşığı papatya yaprağı
4 fincan kaynamış su

Malzemeleri ısıya dayanaklı bir kaba boşaltın. Yüzünüzü 25 cm uzakta tutarak 8 dk boyunca bekleyin. Ardında sıkılaştırıcı bir maske uygulayın.

Temizleme sütü (Kuru ve hassas ciltler için)
1/4 fincan krem
1/4 fincan süt
2 yemek kaşığı papatya (kuru ya da taze)

Malzemeleri karıştırarak 30 dk boyunca yavaş yavaş kaynatın (Sütün kaynamasına izin vermeyin!).Ocağı kapatın ve 2 saat bekletin. Bir şişeye koyarak buzdolabına koyun. Pamukla yüzünüze uygulayın.

Mısır unlu temizleyici (Yağlı ciltler için)
Kastilya sabunu
1 tatlı kaşığı mısır unu

Yüzünüzü ıslatın. Kastilya sabununu avucunuzda köpürtün. Mısır ununu ekleyin ve yüzünüzü göz çevresinden kaçınarak ovalayın.

Ballı temizleyici (Kuru ciltler için)
Kastilya sabunu
1 tatlı kaşığı bal

Yüzünüzü ıslatın. Kastilya sabununu elinizde köpürtün. Bal ekleyin ve yüzünüze sürün.

Sütlü temizleyici: 1 tatlı kaşığı ılık balı 1 tatlı kaşığı sütle karıştırarak yüzünüze sürün. Bu karışım her seferinde taze hazırlanmalı.
Susam yağlı temizleyici (Kuru ciltler için):
Susam yağını yüzünüze ve ensenize sürün. Ardından sıcak suda ıslatılıp sıkılmış bir bez parasıyla yağı çıkarın. 1/4 fincan elma sirkesini bir kap ılık suya katarak bu suyla yüzünüzü durulayın (pH dengesi için).
Tereyağlı temizleme kremi (Kuru ciltler için): Tatlı, tuzsuz tereyağını çırparak ağzı kapaklı bir şişenin içine boşaltın. Buzdolabında muhafaza edin.
Bademli temizleyici: Bademleri blendırda öğüterek toz haline getirin ve ıslak yüzünüzü bununla ovalayın. Ardından durulayın. Badem tozunu ağzı sıkıca kapalı bir şişede muhafaza edin.
Mucizevi yumurta akı maskesi: Bir yumurta beyazını koyulaşana kadar iyice çırpın. Ardından yüzünüze iki katman halinde sürün. Kuruduktan sonra yıkayın. İçine limon eklerseniz, derinlemesine temizlik sağlar ve cilt lekelerinizden kurtulursunuz.
Muzlu temizleme maskesi: Bir adet muzu ezerek yüzünüze sürün. 15-20 dk sonra ılık su ile durulayın. Ardından 1/4 fincan elma sirkesini bir kap ılık suya dökerek bu karışımla durulanın (pH dengesi için). Bu maske cildin temizlenmesini, nemlendirilmesini ve yumuşamasını sağlar

0 yorum: