31 Ocak 2008 Perşembe

Tatilde kışkırtan lezzetlere dikkat

Akşamüstü kurabiyeleri, patates kızartması, buz gibi bira, dondurmalar, kekler tatilin en keyifli anları belki...

Ama tatil sonrası tartıya çıktığınızda bir sürprizle karşılaşmak istemiyorsanız kalori ve yağ içeriği yönünden zengin olan bu besinleri tüketirken dikkat etmelisiniz.Örneğin patates kızartması yemek sizin büyük zevkinizse; bir kez de baharatlarla lezzetlendirilmiş patates ızgarasını deneyin veya dondurulmuş patatesi fırınlayın. Unutmayın ki 1 küçük boy patates, bir dilim ekmeğe eşittir.


Keki, taze veya kuru meyvelerden yapıp şeker miktarını azaltarak veya hiç eklemeyerek lezzetlendirebilirsiniz. Bu şekilde hafif ama size zevk verecek bir alternatif yaratmış olursunuz. Tabii eklediğiniz yaÇ miktarını azaltarak...

En zevk aldığınız şeylerden birisi yiyeceklerinizi soslara batırarak tüketmek ise yeni bir sos deneyerek aldığınız kalori miktarını azaltabilirsiniz. Bu sefer sos hazırlarken 1 çorba kaşığı light labne ile 2 çorba kaşığı yağsız veya yağı azaltılmış yoğurt ve zevkinize göre çeşitli baharatları ilave edin. Sebzelerinizi, ızgara edilmiş patatesinizi bu sos ile deneyin...

Eğer gece dışarıya çıkacaksanız çok aç olmamaya dikkat edin, mutlaka bir şeyler yiyip gidin. Böylece açlığınızı gidermiş olursunuz ve önünüze gelen yaÇ miktarı yüksek olan besinleri tüketmezsiniz.

2. gün Yaz Diyeti

SABAH

2 dilim tam buğday ekmeği

1 yumurta sarısı ve 3 beyaz ile menemen

Domates, salatalık, maydanoz, yeşil biber

4-5 zeytin

Şekersiz çay

ÖĞLE

1 su bardağı haşlanmış makarna

(1 kaşık yaÇ ile domates soslu)

Bol salata

ARA ÖĞÜN

1 bardak ayran

1 şeftali

AKŞAM

Izgara tavuk

Semizotu salatası

1 dilim az yağlı beyaz peynir

ARA ÖĞÜN

2 porsiyon meyve Tatil keyfi: 2 meyve ve 1 dilim ekmek yerine,1 duble rakı veya 2 kadeh şarap içilebilir.


Diyeti uygularken

Gün boyunca 4-5 fincan açık ve şekersiz siyah çay, daha fazla miktarda şekersiz bitki çayı ile en fazla 2 fincan kahve içilebilir. Su tüketimi kadınlar için günlük en az 8-10 bardak, erkekler için ise en az 10-12 bardak olmalıdır. Gerekli durumlarda alkol tüketimi kadın için haftada 2-3 kadeh, erkek için 4-5 kadeh ile sınırlandırılmalı ve şarap tercih edilmelidir. Salatalara 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yeterlidir. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile 5 adet zeytin değişebilir. Sebze yemeklerinde 1 kg için 2 çorba kaşığı zeytinyağı kullanılmalıdır. Bu programlar Sağlıklı Beslenme ve Diyetetik biliminin temel ilkeleri göz önünde bulundurularak düşük aktiviteye sahip sağlıklı yetişkinler için örnek olarak hazırlanmıştır.

Kronik rahatsızlığı olanlar ile hiç sağlık muayenesinden geçmemiş olanların, hamilelik, emzirme dönemi gibi özel bir beslenme programı içinde olanların hekime danışmadan veya bir beslenme uzmanı ile şahsen görüşmeden uygulamamaları önemlidir.

0 yorum: