21 Ocak 2008 Pazartesi

Zayiflikta Bir Hastaliktir

Zayıflığın bir hastalık olduğu, şişman olupta zayıflamaya çalışan insanlar kadar, zayıf olupta şişmanlamaya çalışan insanların da olduğu belirtildi.

Beslenme Uzmanı Dr. Hülya Güçlüer, zayıf insanları, giydikleri üzerlerinden düşecekmiş gibi duran, sağlık sorunları yaşayan, verimlilik oranı düşen kişiler olarak tanımladıklarını söyledi. “Günlük kalori alımınız yaktığınız enerjiden azsa kilo almak mümkün değildir.” diyen Dr. Güçlüer, “Günlük kalori ihtiyacı kişiden kişiye değişmektedir. Bunda en önemli faktörler kişinin kilosu, boyu ve yaşına göre hesaplanan bazal metabolik hıza ilaveten günlük aktivitelerde harcanan enerjiye eşdeğer alınan besin miktarıdır.” dedi.

Zayıf kişilerin genelde kendilerine uygun kıyafet bulmakta zorlandığını ve giysilerin ya üzerlerine yakışmadığını ya da üzerlerinden düşecek gibi durduğunu söyleyen Dr. Hülya Güçlüer “Zayıflık ayrıca ciltte çabuk kırışmaya ve sarkmaya neden olabilir. Erkenden yaşlanmış bir yüz görünümü oluşabilir. Özellikle E ve C Vitamini alımı azsa bu görüntünün oluşumu daha da çabuklaşabilir. Bu kişiler çabuk yorulmaya eğilimlidir. İş verimleri düşüktür. Çoğunluğunda anemi (kansızlık) olabilir.

Göz kararmaları, oturup kalkarken baş dönmesi sıktır. İshale bu kişilerde sık rastlanabilir. Zayıflık ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak adet düzensizliği görülebilir. Bu kişiler alkol ve sigarada kullanıyorsa kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskleri fazla olur. Yeterli vitamin ve mineraller alınmadığından kişilerde sinirlilik, yorgunluk hali görülebilir. Nabız atışlarında düzensizlik, bağışıklık (direnç) sisteminde zayıflama ve buna bağlı gribal enfeksiyonlara ya da başka hastalıklara karşı yatkınlık görülür. Aşırı zayıf olan, kilo alamayan ya da ani olarak kilo kaybeden kişilerin mutlaka hekim tarafından değerlendirilmeleri gerekir. Altta yatan başka bir hastalığın varlığı araştırılmalıdır.” diye konuştu.

NASIL KİLO ALINIR ?
Dr. Güçlüer, zayıflığa neden olan bir rahatsızlığı olmayan kişilere kilo almaları için şunları önerdi: “Günlük enerji alımına ilaveten kişiye 1000 kalorilik ek yiyecek alımı önerilir. Öğünler sıklaştırılır. Üç ara ve üç ana öğün önerilir. Enerji alımı daha çok karbonhidratların çoğaltılmasıyla sağlanmalıdır. Yağlarda yapılan artış bulantıya bazen de ishale sebep olabilir. Diyet Proteini 1.5 gram/kilo olarak ayarlanmalıdır. Çünkü bazı amino asitler serotonini arttırdığından iştahsızlığa neden olur. Besinlerin vitamin ve mineral içeriği zengin olmalıdır. Özellikle B grubu vitaminler yoğun verilmelidir. Çünkü bu grup vitaminler iştah artışı yapmaktadırlar.

Zayıflara önerilecek diyetin en önemli özelliği hacim yönünden az fakat kalorisi yüksek besinler olmalıdır. Kişilerin akşam yatmadan bir kaç saat önce yedikleri yiyecekler kendilerine direkt kilo olarak döneceğinden gece ek bir öğün bu kişilere önerilebilir. Kilo alamamak kilo verememek kadar problem olsa da unutulmaması gereken kilonuzun sağlığınızla doğru orantılı olmasıdır.”
İHA

0 yorum: