31 Ocak 2008 Perşembe

Lipoliz korku saçıyor

Lipoliz korku saçıyor!
Avrupa ve Amerikada oldukça yaygın şekilde kullanılan, etkili bir bölgesel yağ eritme yöntemi olan Lipoliz hakkında, yetkililer uyarıyor.

Lipoliz enjeksiyonu, 'yağ yakma adıyla ilişkilendirilerek, doktor ofislerinde veya özel kliniklerde yapılan bir seri iğne ile yağın eritilmesini sağlıyor. Ama yetkililer prosedüre hem tesiri hakkında çok az bilgi sahibi olunduğu hem de uzun dönem etkilerinden bihaber olunması sebebiyle sıcak bakmıyorlar.ipoliz iğnelerini yaptıran hastalar göbeklerine, kalçalarına, boyunlarına, üst kollarına ve diğer inceltmek istedikleri yağlı bölgelerine seriler halinde iğneler oluyorlar. Hedef bölgeye veya kliniğin yöntemlerine bağlı olarak ikiden dörde kadar değişebilen hafta aralıklarıyla belirlenmiş yaklaşık altı seansta 5 ila 25 iğne oluyorlar. Pratisyenler lipoliz iğnelerinin hissini arı sokmasına benzetirken, bazı hastalar bunun ciddi şekilde yetersiz kalan bir ifade olduğunu söylüyorlar.


Yağlar nereye gidiyor?

Lipoliz iğnelerinin nasıl çalıştığı, tartışmaların baş konusunu oluşturuyor. Bir lipoliz kliniği olan MedSculptın tıp direktörlüğünü yapan, pilasik cerrah Dr. Roger Friedman, lipoliz iğnelerinin yağ hücrelerini parçalayıp yok etmeye yarayan kışkırtıcı etkiye sahip olduğunu söylüyor. Dışa çıkan maddelerse karaciğerde işlem görüp vücuttan çıkıyor. Ama lipolize karşı olan kimseler, bu söylenenin kesin olarak kanıtlanmadığını ve çoğu araştırmanın da bu tedaviden maddi olarak fayda sağlayacak kimselerin kendi aleyhine yaptırdıkları araştırmalar olduklarını savunuyorlar. 'Lipoliz iğnelerinin işleyişini, yağ hücrelerini nasıl kırdığını, güvenli olup olmadığını ve etkisini anlatan bilimselliği kanıtlanmış ve diğer uzmanlarca da onaylanmış bir çalışma mevcut değil. diyor.

Liposuction ile rekabet mi ediyor?

Bu arada, lipoliz iğnelerini deneyimlemiş bazıları ise, plastik cerrahların bu prosedüre özellikle karşı olduklarını söylüyor bunun sebebini de lipolizin cerrah olmayan kişilerce uygulanabilir olması ve liposuctiondan daha ucuz bir yöntem olarak cerrahların kar marjlarından çalma ihtimali olarak belirtiyorlar.

Uzmanlar lipoliz uygulanacak uygun adayın aşırın kilolu olmayan ve belli bir bölgesinde fazlalığı olan kişilerden olduğunu belirtiyor.

Lipoliz ile kaybolan yağlar gidiyor ama kalan yağ hücreleri besin girişine yer sağlamak için genişliyorlar. Yani, sağlanan sonuçlar sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürülmedikçe baki kalmıyor.

Eleştirenler, dikkatlice lipoliz iğnelerinin üzerini karalamadıklarını söylüyorlar. Ancak daha fazla bilgi alınana kadar özellikle uzun vadeli sonuçları belirleninceye kadar, hem doktorları hem de hastaları bir süre beklemeye ve sonuçları görmeye teşvik ediyorlar.

0 yorum: