31 Ocak 2008 Perşembe

Sigarayı bırakmayana ameliyat yok

İngiltere'de başlatılan

İngiltere'de bir süre önce Milli Sağlık Sistemi (NHS) tarafından başlatılan operasyondan en az 4 hafta önce sigarayı bırakmayan hastaların ameliyatlarının ertelemesi uygulamasına, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Adana Şubesi destek verdi.
Şube Başkanı Uzman Dr. Nebil Bal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigara içme yaşının 9'a kadar indiği Türkiye'de "Sigara ile Savaş" anlamında pek çok bilimsel ve sosyal çalışmalar yapıldığını söyledi.İngiltere'de başlatılan "Sigarayı bırakmayan hastanın ameliyatının ertelenmesi" uygulamasının sigara alışkanlığı ve tüketiminin azaltılması konusunda yararlı olabileceğini belirten Bal, "Ancak hastalara sigarayı neden bırakmaları gerektiği iyice anlatılmalıdır" dedi.


"Eğer hastalar sigarayı yalnızca ameliyat olabilmek amacıyla bırakırlarsa büyük ihtimalle en kısa sürede yeniden başlayacaklardır" diyen Bal, şunları kaydetti:

"Hastalar, yaşamlarının ameliyat sonrası dönemde daha iyi kalitede devam edebilmesi, farklı hastalıkların ortaya çıkma riskinin en aza indirilmesi için sigarayı bırakmaları gerektiği konusunda ikna edilmeli.

Bu yönde destekleyici çalışmalar yapılmalıdır. Uygulama ancak bu şekilde başarıya ulaşabilir.

Türkiye'de de sigara içenlere ameliyat öncesi bu alışkanlıklarını bırakmaları gerektiği hekimler tarafından hastalara telkin edilmektir.

Ancak ne yazık ki bunu uygulayan hastaların sayısı ise çok az. Çalışmalarımız bu yönde geliştirmeli ve temiz, dumansız sağlıklı bir çevre yaratma konusunda çabalarımızı artırmalıyız."

Bal, sigaraya başlamanın engellenmesi ve insanların bu alışkanlıklarını bırakması yönünde yapılacak en önemli çalışmalardan birinin sigaradan arındırılmış alanların yasal düzenlemeler ile genişletilmesi olacağını ifade ederek, "Sigaradan tamamen arındırılmış alanların artması, insanların yaşam kalitelerini, iş verimliliklerini ve sağlık durumlarını en üst seviyeye çıkaracaktır" dedi.

Bal, bu yöndeki etkinliklerin alışkanlığa sahip olanların sigarayı bırakmasını sağlayabileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Her şeyden önce gençlerin de sigaraya başlamaları önlenecektir. Sigaraya harcanan paralar ve doğal sonucu olarak yapılan tedavi masrafları azalacak, ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlanacaktır."

0 yorum: