21 Ocak 2008 Pazartesi

Tup Bebek Patlamasi

SSK’lıların tüp bebek masraflarının karşılanması kararının ardından, Türkiye’de bu konuda patlama yaşandı.

Yaklaşık 2 milyon kadın, tüp bebek yapabilmek için sırada bekliyor Sağlık Bakanlığı’nın Haziran ayında SSK hastalarının da Emekli Sandığı ve Bağ- Kur’lular gibi tüp bebek uygulamasından yararlanabilmesinin önünün açılmasıyla, tüp bebek için hastanelere ve tüp bebek merkezlerine yapılan başvuru sayısında büyük artış yaşandı. Devletin sosyal güvenliği bulunan hastalara tüp bebek tedavisi için 1 bin 260 YTL’lik yardımı ve ilaç masraflarının yüzde 80′ini karşılaması, çocuk sahibi olamayan aileler için büyük umut oldu. Türkiye’de şu anda yaklaşık 2 milyon kadın, tüp bebek tedavisi için sırada bekliyor.

30 BİN TÜP ÇOCUK VAR
Türkiye’de ilk tüp bebek uygulamasının 1989 yılında yapıldığını söyleyen Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Recai Pabuçcu “Ülkemizde, o tarihten bugüne kadar tüp bebek yöntemiyle 30 bin canlı bebeğin dünyaya geldiği sanılıyor” dedi. Tüp bebek uygulamasının 7-8 bin YTL’ye mal olduğu için maddi sıkıntı çeken hastaların tüp bebek uygulamasından yararlanamadığını ifade eden Prof. Pabuçcu, “Bu ücreti veremeyen aileler, tüp bebek merkezlerine şimdi müracaat etmeye başladı. Ancak geçen bu süre içinde, anne olmak isteyenlerin yaşı ilerledi. Tedavinin başarısında anne yaşı çok önemli” diye konuştu

YAŞ SORUNU…
Beklenilen bu süre zarfında anne yaşının 38′e çıktığını ifade eden Prof. Pabuçcu, şöyle konuştu: “Şu an tüp bebek merkezlerine yapılan müracaatlar içerisinde 40-45 yaş aralığında çok sayıda hasta var. Bu yaş aralığında, tedavinin başarılı olma olasılığı çok düşük. Bu durum hem hasta hem hekim açısından moral bozucu. İdeal olanı 35 yaşın üstünde olmamak ama 40-43 yaşındaki hastaları da kabul ediyoruz, 43 yaş üstünü ise tedaviye almıyoruz. 40-43 yaş grubundaki hastalarda başarı oranı yüzde 10′u geçmiyor. Bu yaş grubundaki her 10 kadından biri gebe kalıyor ancak bunun çoğu düşükle sonuçlanıyor.” Bu gruptaki kadınlarda yumurta sayısının az ve kalitesinin düşük olduğunu ifade eden Pabuçcu, tedavinin başarısının iyi yumurtaya bağlı olduğunu kaydetti. Pabuçcu, düşük kaliteli spermin yumurtayı dölleyebildiğini ifade ederek, “Sperm kaliteli olur, yumurta kalitesiz ise başarı şansı çok az” dedi.

YUMURTA SINIRLI
Erkekte sperm yapımının sürekli olduğunu, ama kadınların var olan yumurtayı kullandıklarını, yeni yumurta yapma şanslarının olmadığını anlatan Pabuçcu, anne karnındaki 5 aylık bir kız bebeğin her iki yumurtalığında 7 milyon yumurta bulunduğunu, bunların daha doğarken 6 milyonunun kaybedilerek bir milyona, 13 yaşındayken 700 bine, 35 yaşında ise 25 bine indiğini kaydetti. Pabuçcu, “38′li yaşlardan sonra sadece yumurtalıkların içindeki yumurta rezervleri azalmayıp, dışarıdan bu yumurtaların uyarılması için verilen ilaçlara da duyarlılık çok azalmaktadır” diye konuştu.

Bugün
http://www.haberturk.com/haber.asp?id=32084&cat=220&dt=2007/08/13

0 yorum: