31 Ocak 2008 Perşembe

Bir duble rakı üç kadeh şaraba bedel

İçkilerin içindeki alkol oranı aldığınız kaloriyi de artırıyor. Rejiminize en az zarar veren içkilerden biri şarap.
İçkilerin içindeki alkol oranı aldığınız kaloriyi de artırıyor. Rejiminize en az zarar veren içkilerden biri şarap.

Rakı balık mevsiminin tam ortasındayız. Ama akşamüzeri havuz başında bir mohito keyfi yazın en çok tercih edilen kokteyllerinden biri veya mehtapta aheste aheste içilen şarap, yine yaz akşamları için romantik bir seçim olabilir. Bu seçimler bağımlılık halinde değilse miktarını ve sıklığını kontrol edebiliyorsanız sorun yok çünkü sağlık, bedenen ve ruhen iyilik halidir.Keyifli zamanlar da sağlık için önemlidir. Kendinizi her şeyden mahrum etmenizi, haşlama sebze, meyve ve domates suyuyla bir hayat geçirmenizi beklemiyorum. Ancak alkollü içecekler hakkında sizi daha detaylı bilgilendirmek istedim.


Alkol, kimi zaman bazı toplumlarda kutsal sayılıp, dini törenlerde kullanıldı ama genelde eğlencenin ayrılmaz bir parçası oldu. Alkolün vücutta en hızlı etkisini gösterdiği yer, santral sinir sistemi ile bu sistemin en önemli organı beyindir.


Alkol, karaciğer ve beyin başta olmak üzere sindirim sistemini, kemik iliğini, bir başka deyişle tüm hücre ve organları etkiler. Alkolün karaciğer üzerindeki olumsuz etkisi karaciğer yağlanması, iltihaplanması ve ilerleme durumunda da ''siroz'' oluşumuyla meydana gelmektedir. Sürekli alkol kullanımı, sindirim sisteminde sorunlara, hatta ileri boyutlarda kanser oluşumuna neden olabilir.

Aşırı alkolün zararları

Aşırı alkol konuşmayı bozabilir, uyku ritmini etkiler, beyindeki yaşamsal merkezleri uzun ve yoğun süre, baskılarsa yaşamı tehdit eden bir komaya dahi neden olabilir. Nefesimizdeki alkol düzeyi ile kandaki alkol yoğunluğu paralellik gösterir. Alkol kan damarlarını genişleterek sıcaklık duygusu yaratır, nabız hızlanır. Sıvı alımının artması ve alkolün boşaltım sistemi üzerindeki etkisiyle de daha fazla idrar yapılır.

Ağız yolundan alınan alkolün yüzde 20'si mideden, yüzde 80'i ince bağırsaklardan doğrudan emilir. Ağız, yemek borusu ve kalın bağırsaklardan emilim çok düşük düzeydedir. Kandaki alkol değeri, alkol alımı bittikten bir saat sonra en yüksek düzeye ulaşır.

Az miktarda alkol alımı bile bir işin yapılması için gerekli beceri, dikkat ve ilgide azalmaya neden olabilir. Genelde karar verme yeteneği azalır, dikkat ve refleks kaybı olur. Ancak; belirli bir süre içinde ne kadar içildiği, cinsiyet, vücut yapısı ve metabolizma, alkolle tüketilen yiyeceklerin çeşidi ve miktarı bu belirtilerin ortaya çıkmasını etkiler.

Alkoldeki yüksek enerji miktarı kısa süreli bir tokluk sağlayarak, yüksek miktarda ve boş bir enerji almamıza neden olur. Alkol tüketimindeki anahtar kelime, alkol alım miktarı ve sıklığı olmalı , miktarlara göre tüketim sağlanmalı.

Detaylara dikkat!

İçki şişeleri üzerinde alkol yüzdelerini gösteren sayılar vardır. Bu sayılar 0,79 ile çarpıldığında 100 mililitredeki alkol miktarı, gram cinsinden bulunmuş olunur.
Bildiğiniz üzere 1 gram alkol, yaklaşık 7 kalori içerir. 1 gram yağ ise 9 kalori verir.
Ne kadar içtiğinize dikkat edin. Yağ mı içiyorsunuz yoksa keyif mi yapıyorsunuz? Siz karar verin. Dyt. Sanem APA

Alkol sonrası hemen uyumayın

Aç karnına alkol almamaya çalışın. Eğer yemekte alkol almak gerekiyorsa minik yudumlarla tüketin, yağı az sebzeler ve ızgara edilmiş proteinli yiyecekler (balık-tavuk, et) veya yağsız peynir tercih edebilirsiniz. Bol salata ve közlenmiş sebzeler de iyi seçimlerdir. Alkol alımının vücuttan su atımını artırması nedeniyle alkolle birlikte su tüketimini artırmak gerekir. (Her 1 gram alkol 9 gram suyu vücuttan atar. Rakının yüzde 40 - 45'i saf alkol olduğuna göre içilen her tek rakıyla birlikte 4 - 5 misli su alınması gerekir.) Yemek sonrasında fiziksel aktiviteyi artırarak almış olduğunuz enerjiyi harcamanız gerektiğini düşünün. Hemen uyumayın.

Dyt. Sanem APA

0 yorum: