8 Ocak 2008 Salı

Doğal Kekik Balı

Kekik balı doğal koşullarda, kendine özgü Kekik aroması ile çok özgün bir baldır. Arıların kekik bitkisinin yoğun olduğu bölgelerdeki, kekik çiçeklerinin özünden oluşur. BAL, çok uzun süreden beri tedavi edici ve tadlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Besleyici ve kuvvet vericidir. Mikropların üremesini önler. Yara iyileştirici etkiler gösterir. Çocuklarda sık görülen ağız iltihaplarına (aft, ağız yarası) karşı başarı ile kullanılır. Bal, bileşiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral, organik asit ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve birçok hastalığa karşı koruyucu ve tedavi edici özellikler gösterir. Balın, bileşim maddelerince zengin oluşu nedeniyle özellikle sağlıklı yaşamda önde gelen gıda maddeleri arasında yer almaktadır. “Balın, difteri, boğmaca, verem, ülser, bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları gibi 500’e yakın hastalığın tedavisinde olumlu etkileri saptanmıştır. Balın bilinen bu özellikleri sağlamasında, antimikrobiyel, antioksidan ve büyüme faktörü biyoaktivitesi gösteren bileşenler etkili olmaktadır” Yararları nedeniyle balın her gün düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir. Kekik Balı, özellikle akciğer ve karaciğeri güçlendirmek amacı ile kullanılır. Solunum yolu rahatsızlıkları, akciğer sorunları, nefes darlığı gibi sorunlarda ferahlatıcı ve vücudu dezenfekte edici özellikler gösterir. Vücuttaki iltihapların atılmasına yardımcı olur. Mide rahatsızlıklarında, zayıflık ve güçsüzlük durumlarında önemli bir yardımcıdır. Bal Bileşimi: Glikoz ve levüloz (%70-75), sakkaroz (%2-3), dekstrin ve vitaminler içerir. Bileşimi elde edildiği bölgeye ve balın çeşitliliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Yöresi: Karadeniz - Rize Uyarı: Piyasada satılan balların pek çoğu kimyasal işlemlere maruz kalmaktadır. Arı kovanlarında parafin kullanılmakta ve arılara kendi balı yerine şeker verilmektedir.

0 yorum: