8 Ocak 2008 Salı

Soya Sütü (500 ml)

SOYA SÜTÜ



SOYA SÜTÜ

Soya sütü soya fasülyesinin zengin içerikli sütüdür. Zengin besin değeri sayesinde soya sütü pek çok farklı şekilde kullanılabilir.

Soya sütü Çin ve Japonya'da taze olarak sütü yüzlerce yıldan beri uygulanan basit bir teknikle elde edilmektedir. Ev ortamında basit tekniklerle elde edilebilecek olan soya sütü sağlık için önemli bir yer tutmaktadır.


SOYA SÜTÜNÜN ALINIP SAKLANMASI

Soya sütünü ekolojik ürün mağazalarında bulmak mümkündür.



SOYA SÜTÜNÜN BESİN DEĞERİ

Sade soya sütü, protein açısından zengindir. B vitamini ve demir kaynağıdır. Soya sütünde, süt şekeri laktozu bulunmaz. Bu nedenle soya sütü, laktoz hassasiyeti olan insanlar açısından iyi bir tercih olacaktır.

Soya sütü inek sütüne alerjik olan insanlar ve veganlar (hayvansal hiçbir ürün kullanmayanlar) için de çok iyi bir alternatiftir.

DHT’nin prostat kanserinin oluşumundan sorumlu olduğu tahmin ediliyor. DHT miktarını azaltmak için, DHT üretimini bloke eden çeşitli maddeler denendi. Geliştirilen ilaçların çoğunun yan etkilerinin çok kuvvetli olduğu ve hormon düzenini bozduğu saptandı.
Colorado Üniversitesi’nde görevli Trent Lund ve ekibi, soya fasulyesi yendikten sonra bağırsaklarda oluşan equol maddesinin, DHT’yi işlevsiz hale getirdiğini ortaya çıkardı. Testisleri alınmış erkek sıçanların prostatlarının DHT verilmesinden sonra büyüdüğünü belirten bilim adamları, prostat büyümesinin prostat kanserinin bir ön aşaması olduğunu kaydettiler. Sıçanlara DHT’nın yanı sıra equol veren bilim adamları, prostatların büyüklüğünün aynı kaldığını gözlemlediler.
Bilim adamları, bol bol soya fasulyesi tüketen Asyalı erkeklerin neden Avrupalı ve Amerikalı erkeklere göre daha ender prostat kanserine yakalandığının, equol maddesinin etkisiyle açıklanabileceğini ifade ettiler.

SAÇ İÇİN DE ARAŞTIRILACAK
DHL’nin ciltte ve saçların büyümesinde önemli rol oynadığını söyleyen bilim adamları, bundan sonraki deneylerde bu maddenin erkeklerdeki saç dökülmesine karşı da kullanılıp kullanılmayacağını araştıracaklar.

EQUOL BULUNAN BESİNLER
Equol maddesi, soya fasulyesi ve soya ürünlerinin (soya kıyması, soya sütü, soya filizi) yanı sıra kuru baklagiller (nohut, mercimek, kuru fasulye) ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde (ıspanak, marul, pazı, semizotu) bulunuyor.

“Biology of Reproduction” dergisinde yayımlanan haber, soya fasulyesi ve soya ürünlerinde (soya kıyması, soya sütü, soya filizi) bulunan “equol” isimli maddenin dihidroksi-testosteron (DHT) erkeklik hormonunun olumsuz etkisini engellediğini ortaya koydu .

Soya ürünleri özellikle kadınlar için önemlidir. Soya fasulyesinde yüksek oranda izoflavon vardır ve izoflavonlar yapısal olarak kadınlarda bulunan östrojen hormonuna benzeyen bitkisel östrojenlerdir. Aktivitelerini östrojen reseptörüne bağlanarak gerçekleştirirler. Tamamen doğal olan bu maddeler menopoz sonrası kadınlara uygulanan östrojen hormonunun yerine geçebilecek potansiyel taşır. Ayrıca kalp hastalıkları ve kemik erimesi riskini azaltır.


Birçok kronik hastalığa karşı savaşmada önemli rol oynayan soya, özellikle hormona bağlı kanserlerde (kadınlarda rahim ve göğüs kanserleri) tıp çevreleri tarafından faydalı bulunmuştur. Kandaki kolesterolü düşürdüğü tespit edilmiştir. Ayrıca böbrek hastalarının beslenmesinde de önemli bir yeri olduğu bilinmektedir.


Soya fasulyesinin göğüs kanserini önlemede etkili olduğu birçok araştırmaya konu olmuştur.

Japonya'da kadınlarda göğüs kanserine az rastlanmasından dolayı tıp otoritelerinin dikkatini çeken bu durum önemlidir. Güneydoğu Asya'da kadınların günde 10-50 g soya tüketiyor olması soyayla göğüs kanseri arasında bir ilişki olduğunu düşündürmüştür. Kemik sağlığı konusunda da yine içerdiği izoflavonlar nedeniyle kemik yoğunluğuna yararlı etkileri olduğu saptanmıştır. Menopoz konusunda, Japon kadınları arasında yapılan araştırmalara göre Japon kadınlarının batılı hemcinslerine göre daha az sorun yaşadıkları görülmüştür. Nedeni soya izoflavonlarının menopoz öncesi kadınlarda hormonal salgılamayı etkileyip menopoz sonrası belirtilerini değiştirebilmesidir.



230 GR SOYA SÜTÜNDE BULUNAN BESIN MADDELERI
Kalori 140
Protein (gm) 10,00
Yag (gm) 4,00
Karbonhidrat (gm) 14,00
Sodyum (mg) 120,00
Demir (mg) 1,8
Riboflavin (mg) 0,1
Kalsiyum (gm) 80,00

0 yorum: