11 Ocak 2008 Cuma

Ginko Biloba

Japon eriği ya da Ginkgo olarak da biliniyor. Permiyen dönemde (y.280-225 milyon yıl önce) ortaya çıkan 15 kadar cinsin oluşturduğu Ginkgoaceae familyasının (Ginkgoales takımı) yaşayan tek üyesi. Anayordunun için olarak kabul edilen ve yaban olarak rastlanmayan bu ağaca çoğu kez "canlı fosil" adı veriliyor.

Çin ve Japonya'da çok eski zamanlardan beri kutsal bir ağaç olarak kabul edildiği için tapınakların bahçelerinde yetiştirilen mabet ağacı bu gün daha çok süs amacıyla dikiliyor. Hastalıklara, böceklere ve soğuğa kadar kentlerin kirli havalarına karşı da dayanıklı bir ağaç Ginkgo Biloba. Uzunluğu yaklaşık 40 metreye, çapı ise 2.5 metreye ulaşan bu ağacın piramidi andıran tacı ve üzeri çatlaklı grimsi bir kabuğu bulunuyor. Yaprakları ilk baharda donuk gri yeşil olmasına karşılık yazın sarımsı yeşile, sonbaharda ise altın sarısına dönüşüyor. Bileşimindeki flavonginkgolide, bilobalid sayesinde kan dolaşımını uyarıcı ve güçlendirici, anti asmatik, kramp çözücü, antialerjin, iltihap önleyici etkiler yapıyor. Mabet ağacı bağışıklık sounlarına, MultiplSkleroza veya organ naklinde sorunlara karşı çok etkili bir içeriğe sahip. Antialerjen ve astıma karşı etkisi sayesinde Fransa ve Almanya'da Ginkgo preparatları, bellek güçlendirici ve olası bir kalp krizine karşı önlem olarak kullanılıyor.

Yüksek kan basıncına ve demir sertliğine karşı da kullanılan bu fosil ağaç, şeker hastalarında oluşan dama tahribatlarına karşı etkili olabiliyor.

Ginkgo Çayı:

Bir iki tutam ginkgo yaprağı bir çay fincaını konulur, üzerine kaynamakta olan su dökülür. En beş dakika kapalı halde bekletildikten sonra içilir.

Ginkgo Tentürü

Ev yapımı tentür, Tentür D1 sabah ve akşam yarım kahve fincanı ılık suyun içine katılarak (günde 25-30 damla), içilirse etkili oluyor. Gnkgo tentürünün biline hiç bir yan etkisi bulunmuyor. Ginkgo Alkolde çözülerek hazırlanmalıdır.

Başlangıç Tentürü: 38-40 derecelik kanyak içine (1 litrelik şişe) taze yapraklar (yaprak miktarı şişenin 2/5 oranında olmalı) kıyılarak karıştırılır. Karışım iki hafta sıcak bir ortamda bekletilir ve her gün arada bir çalkalanır. Süre sonunda içindeki sıvı üç kat edilmiş tülbentten geçirilerek iyice süzülür. Birkaç gün sonra üç kat edilmiş bir tülbentten bir daha geçirilir ve koyu renkli bir şişeye aktarılır. Ağzı sıkıca kapatılır. ( Serin bir ortamda saklanılan başlangıç tentürünün kullanım süresi en az üç yıldır. )

Tentür Seyreltmesi-D1: Likör kadehi bir ölçü olarak alınmalıdır. Bir likör kadehi kadar başlangıç tentürü tentürü alınır ve dokuz ölçü kanyak ile bir daha karıştırılır ve kuvvetlice çalkalanır. Elde edilen seyrelti, desimal ölçüye göre D1'dir.

Kaynak:

Buğday Dergisi Mart-Nisan 2003 (H.KEMAL ÇAĞIN).

http://perso.wanadoo.fr

http://www.cuyamaca.net

0 yorum: