11 Ocak 2008 Cuma

Keten Tohumu

İngl. Flax –Alm. Leinsamen – Fr. Lin

Yöresel adları :Kirbas tohumu, Siyelek,Zeyrek tohumu

Drog adı : Lini semen / tohum

Keten tohumu yağı :Lini oleum

Bitki özelliği :Keten bir kültür bitkisidir,doğada aranmamalıdır.

Bileşim: Bitkinin tedavi amaçlı kullanımında öncelikli yeri olan, bol miktarda müsilaj. Müsilajın etkinliğini arttıran sabit yağdır.

Çok az miktarda asit hidrosiyanik içeren Linamarin. Linamarin bir glikozittir. Hidrosiyanik ise zehirli bir maddedir, ama bitkinin içerdiği oran o kadar düşüktür ki, yüksek dozajlarda kullanılsa bile hiçbir tehlike oluşturamaz.







Etkileri: Mukoza koruyucu, yumuşatıcı,mekanik müshil.



Kullanım alanları:

Keten tohumunun içerdiği bu yağ asitleri (omega 3-6-9); vücut sıcaklığının korunması, sinir kılıflarının yapılması (miyelin kılıfı), dokuların korunması ve enerji üretimi için hayati önem taşımaktadırlar. Yağ asitleri; kan damarlarının genişlemesi, kolesterol metabolizması ve diğer kritik bio-kimyasal fonksiyonlar dahil çeşitli vücut prosesleri için gerekli olan prostaglandinlerin üretimi için de çok önemlidir.

Prostaglandinler hormon benzeri maddeler olup; bağışıklık sistemi, üreme, kalp-damar ve sinir sistemi gibi sistemlerin fonksiyonlarının düzenlenmesine yardım ederler. Çeşitli bilimsel araştırmalar göstermiştir ki; omega-3 yağ kaynaklarının tüketimi koroner kalp hastalıklardan ölüm riskini büyük ölçüde azaltmaktadır. Keten tohumu omega-3 serisi temel yağ asitlerinden ALA’ nın (Alpha Linolenic Acid) en önemli kaynaklarındandır. Bir çok çalışma göstermiştir ki; yağ asitleri kötü kolesterolü ve kandaki trigliseridleri düşürmeye yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda kalp krizine veya tromboz’ a (damarda veya kalpte kanın pıhtılaşması) neden olabilen damarlardaki pıhtılaşmayı önlemeye de yardım etmektedir.

Keten tohumu yağı; menopoz ile ilgili bazı semptomlara (sıcak basması, vajinal kurumadan dolayı oluşan mantar enfeksiyonları) ve PMS’ e (Menstural kramplar veya adet öncesi sendromlar) iyi gelmektedir. İçeriğindeki iltihap giderici ajanlar romatoid artrit, sedef, allerjiler ve diğer yangılı hastalıklarda iyileştirici güce sahiptirler. Keten tohumu yağı; kalp hastalıklarına karşı koruyucu, yüksek kolesterol, trigliserid ve tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. Protein homosistein’ lerin kandaki seviyesini düşürür (Bunlar kalp hastalıkları için riski faktörüdür). Vücut geliştiricilerin dayanıklılığını arttırır ve doğal antioksidandır.

Keten tohumu, kronik kabızlığa karşı da kullanılır. Çok etkili müshil ilaçlarının sürekli kullanımda bağırsak mukozasını tahriş ettiği ve organizma için gerekli olan minerallerin (özellikle potasyum) azalmasına yol açtığı biliniyor artık. Keten tohumu kullanımında bu tür yan etkiler kesinlikle bulunmamaktadır. Çünkü keten tohumunun müshil etkisi mekaniktir.

Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere, en az ikişer yemek kaşığı dolusu ezilmiş veya öğütülmüş keten tohumu bol suyla veya herhangi bir meyve püresiyle karıştırılarak içilmeli, daha sonra da 1-2 bardak su içilmelidir. Bağırsaklara ulaştığında genişlemeye başlayan keten tohumu,bağırsak kaslarını uyarır. Uyarılan bağırsaklar böylece dışkılama işlemine başlar. Sonuçta kesinlikle etkili, ama çok hızlı sonuç vermeyebilen bir yöntemdir bu. Yani kronik kabızlıklarda, sonuç alabilmek için 2-3gün beklemek gerekebilir. Ama beklemeye değecektir, çünkü çok rahatlatıcıdır. Bu yöntemle hatta dışkılamanın zamanı bile programlanabilir. Bunun için, keten tohumunu bir süre kullanıp onu tanımak gerekir. Drog, meyve püresi veya balla karıştırılarak alındığında daha da etkili olur.

Daha sonra bol su içmeyi unutmamak gerekir.

Keten tohumu, içerdiği bol miktarda müsilaj sayesinde, tedavi amacıyla başka alanlarda da kullanılabilir. Tahriş olmuş veya iltihaplanmış mukozanın üstünde koruyucu bir tabaka oluşturduğu için, ağız boşluğu, boğaz ve dişeti rahatsızlıklarında gargara ve çalkalama, öksürük gıcığı, ses kısıklığı ve mide mukozası iltihabında ılık çay içilerek kullanılabilir.

Keten tohumu, lapa kompresi olarak dıştan, çıban, zona ve sedef hastalığı gibi rahatsızlıklara karşı da başarıyla kullanılabilir.

Kullanım biçimleri: Bir tatlı kaşığı ezilmemiş tohum, orta boy bir su bardağı dolusu ılık suya eklenir ve arada bir karıştırılarak 20-30 dakika demlendirilir. Tohumların suyu sıkılmadan süzülür ve ılıklaştırılarak günde 2-3 bardak içilir.

Keten tohumu lapası: Ezilmiş keten tohumları bir tülbendin içine bağlanarak, 10 dakika boyunca sıcak suyun içinde bekletilir ve soğumadan hasta bölgeye uygulanır.

Keten tohumu yağı: Tohumların sıkılmasıyla elde edilir ve bazı durumlarda ilaç olarak kullanılabilir.Akıntısız tüm deri hastalıklarında friksiyon veya kompres olarak kullanılabilir. Keten tohumu yağı ile 2-3gün boyunca aralıksız nemlendirilen nasırlar bile yok olabilirler.

Uyarı: Keten tohumunun bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

0 yorum: