11 Ocak 2008 Cuma

Ayçekirdeği İçi

Ayçiçeği (Helianthus annuus, Semen Helianthi annui)

Diğer isimleri: Gündöndü, Günebakan, Ayçiçeği tohumu

Bileşimi:

Meyveleri %35-50 sabit yağ içerir. bu yağ "çiçek yağı" olarak bilinir.

Özellikleri: İdrar arttırıcı ve göğüs yumuşatıcıdır.

Lapa olarak çıbanları olgunlaştırmak amacı ile de kullanılır.

Ayçiçeğinin besin değerlerini bir araya toplayabilen pek az besin vardır.

İnsan bir dağ basında yaşasa ve tek besin maddesi seçmek zorunda kalsa, en iyi seçimlerden bir tanesi ayçiçeği çekirdeği olur.

Bu bitkinin yağı kolay sindirilir. Bileşiminde bedende yağların ekşimesini

önleyen E vitamini vardır. Bütün gün yüzünü güneşe veren bu çiçeğin tohumlarında ayrıca pek az bitkide rastlanan D vitamini de bulunur. Bilindiği gibi D vitamini bedenin kalsiyumu ve fosforu daha iyi kullanmasını sağlar.

Ayçiçeği A, K ve B vitaminleri bakımından da üstündür. İçinde kansızlığı önleyen ve be-

sinlerde ender bulunan folik asit, nikotinik asit ve pantotenik asit vardır.

Ayçiçeğinin üstünlüğü protein yönündendir. Bedenin gereksindiği 8 amino asit

dengeli bir biçimde bu bitkide bulunur. Fırsat buldukça ayçiçeği yemeli. Çimlendirilen ayçiçeği daha yumuşak olur; hem sindirimi kolaylaşır, hem de biyolojik değerleri artar. Aşağıda amino asit açısından ayçiçeği ile yumurta karsılaştırılmıştır.

Öneri: Soğuk algınlığı ve solunum yolu rahatsızlıkları için, 50 gr ayçiçeği çekirdeği, 500 gr su ile 350 gr kalıncaya kadar kaynatılır. Karışım süzülür ve sıvı kısma 150 gr cin ve 150 gr esmer şeker eklenir. Karışım günde 3-4 defa 1-2 çay kaşığı içilir.

Ayçiçeğinin çiçek ve yaprakları ateş düşürücü ve balgam söktürücü olarak kullanılır.







Ölçüler 100 gr. üzerinden hesaplanmıştır.
Ayçiçeği Yumurta
Isoleucine 1.276 0.850
Leucine 1.736 1.126
Lysine 0.868 0.819
Methionine 0.443 0.401
Phenyialanine 1.220 0.739
Threonine 0.911 0.637
Tryptophane 0.343 0.211
Valine 1.354 0.950
Histidine 0.586 0.307

0 yorum: