18 Aralık 2007 Salı

Nonstres Test(NST)

Kardiotokografi

Kardiotokografi; anne karnındaki bebeğin kalp atımlarını ve rahim kasılmalarını birlikte veya ayrı ayrı ses, sayı ve grafik olarak gösterebilen elektronik bir cihazdır.

Kardiotokografi

Kardiotokografi; anne karnındaki bebeğin kalp atımlarını ve rahim kasılmalarını birlikte veya ayrı ayrı ses, sayı ve grafik olarak gösterebilen elektronik bir cihazdır. Özellikle çocuğun anne karnındaki iyilik halini belirlemede son derece faydalıdır. Ayrıca doğum kasılmalarını diğer organlardan kaynaklanan ağrılardan ayırt ederek erken doğum tanı ve takibinde kullanılır. Temel olarak çocuk kalp atımını sesle, rakamla ve grafikle tespit eden ultrasonik bir cihazla, rahim kasılmaları sırasında ortaya çıkan elektriksel enerjiyi rakam ve grafikle gösteren iki ayri cihazin birlesimi olan tek bir elektronik cihazdir.


Kullanma yerleri;

Doğum öncesi rizikolu gebeliklerin takibi, dogum esnasında sürekli veya aralıklı olarak bebeğin durumu ve ağrilarin kontrolü olarak 2 ana başlık altında toplanabilir.


1.Rizikolu gebeliklerin takibinde Kardiotokografi

-Kan Uyuşmazlığı
-Yüksek Tansiyon
-Önceki doğumunu sezeryanla yapan
-Şeker Hastalığı(gebelikle birlikte ortaya çıkan veya gebelikten önce var olan)
-Derin Anemi(kansızlık)
-Doğumun gecikmesi
-Anne karnında gelişme geriliği olan bebek tespit edilmesi
-Çoğul gebelikler
-Bebeği etkileyen diğer dahili hastalıklar(kalp, akciğer, böbrek )
varlığında yapılır.

Yukaridaki değerlendirmeler anne karnındaki bebeğin bir sıkıntısı olup olmadığının tespitine yöneliktir. Bebek, anne veya çocuğun eşine (plesenta, etene, kordon) ait nedenlerle çocukta sıkıntı (fetal distres) olup olmadığına karar vermek için yapılır. Genellikle bu değerlendirme için 28-32. haftadan sonra yapılan düzenli NST (Non Stress Test) kıymetlidir. Çünkü 28-32. haftadan önce yapılan kayıtlar çocuğun otonom sinir sistemi tam olarak olgunlaşmadığından yanlış yorumlara neden olabilmektedir. Ciddi rizikolu gebeler gerekirse hastaneye yatırılarak sabah aksam NST yapılabilirse de genel olarak haftada 1-2 kez ayaktan kontroller şeklinde uygulama yeterli olmaktadır. Anne yemekten 1-2 saat sonra, sol yan yatış pozisyonunda kardiotokografi cihazına bağlanarak çocuğun uyarılarla veya kendiliğinden hareketleri sırasında dakikadaki kalp atım hızındaki artış yazdırılarak okunur. Sağlıklı bir bebekte 15 dakika içinde 2 kez 10-20 atımlık hızlanmalar olmalıdır. Her negatif NST çocugun sıkıntıda olduğunu göstermemekle birlikte sıkıntıdaki bebeklerin büyük çoğunluğu yeterli hızlanma gösterememektedirler. Böyle bir durumda gebeliğin haftası da uygun ise(erken doğum riski!) suni sancı verilerek ağrılarla kalp atımının nasıl değiştiği belirlenmeye çalışılır. Bu test daha güvenilir olmakla birlikte erken doğuma neden olabilmesi bir dezavantajdır. Bu yüzden daha çok doğumun zaten gecikmiş olduğu hallerde kullanılmaktadır.


2. Doğum eylemi sırasında Kardiotokografi

Takiplerinde her şey normal olsa da doğum ağrıları başladıktan sonra çocuk, anne veya çocuk eşine (plesenta, göbek kordonu) ait nedenlerle çocukta sıkıntı olabilir. Bu yüzden bizce düzenli doğum ağrıları oturduktan sonra en az bir kez 10 –15 süreyle ağrılar ve çocuk kalp atımları kaydedilerek değerlendirilmelidir. Daha sonra belirgin bir risk yok ise ağrılardan sonra kulakla çocuk kalp atımlarının doktor veya doğumhane hemşire veya ebesi tarafından uygun aralıklarla kulalıkla dinlenerek sayılması yeterlidir. Çünkü doğum eylemi sırasında çocuğun sıkıntısını gösteren en önemli kalp atım özelliği ağrıların bitimini takiben yavaşlamalardır. Ayrıca kordon sıkışması, aşırı rahim kasılmaları ile ilgili direk veya dolayli olarak kardiotokografi ile bilgi edinmek mümkün olabilir. Belirgin olarak riskleri olan gebelerde doğum bastan sona kadar kardiotokografi ile takip edilebilir.

Yukarıda da belirtildiği gibi kardiotokografi anne karnındaki bebeğin değerlendirilmesinde kadın doğum uzmanının önemli bir yardımcısıdır. Bebek ve anneye hiç bir zararı olmayan bu yöntemle risk grubunda olmayan bir annenin bebeği iyi olarak değerlendirilmişse 1 hafta içinde bebeğin anne karnında kaybedilme olasılığı sadece %0,5’tir.

0 yorum: