23 Aralık 2007 Pazar

ekoses.com

İNSAN VÜCUDUNA KAYISININ YARARLARI

Malatya Belediyesi'nce hazırlanan; TÜBİTAK, Hacettepe ve Atatürk Üniversitesi gibi kurumların da kaynak gösterildiği; kayısının yararları konulu tanıtım yazısında; sarı altının insan vücuduna faydaları sıralandı. Kayısının yararları şöyle aktarıldı:

Önemli mineraller ve vitaminler içeren kayısı özellikle insan vücuduna birçok yararları şöyledir.

* Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stres azaltır.
* Karaciğerin tahrip olan kısımlarının tamirini sağlar.
* Kemiklerin daha düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar.
* Dişlerin daha sağlam olmasında önemli rol oynar.
* Kan yapımını artırarak, kansızlığa engel olur.
* Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin oluşmasına engel olur.
* Ülserlerin iyileşmesinde de önemli rol oynar.
* Böbreklerde taş teşekkülünü azaltır.
* Üreme sistemi üzerinde olumlu rolü bulunup, cinsel gücü artırır.
* Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
* Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli olarak çalışmasını sağlar.
* Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

Kayısının, potasyumca zengin sodyumca fakir ve A vitaminin öz maddesi proteince zengin olması insan beslenmesinde çok önemli boyutlar kazandırmaktadır.

100 gr.Taze ve kuru kayısının besin değerleri çizelgede verilmiştir. (Hacihaliloğlu cinsi baz alınmıştır.)
İÇERİK TAZE KURU
Su (%) 78,26 25
Enerji (cal) 80,22 294
Protein (g) 0,78 3,61
Yağ (g) 0,97 0,5
Karbonhidrat (g) 19,3 66,5
Vitamin B1 (mg) 0,025 0,1
Vitamin B2 (mg) 0,03 0,16
Vitamin C 10 12
Kalsiyum (mg) 9,2 22
Demir (mg) 0,52 3,88
Çinko (mg) 0,32 0,61
Sodyum (mg) 0,3 1,25
Potasyum (mg) 292 1269
Fosfor (mg) 23 108
Magnezyum (mg) 9,4 47,8
Karoten (mg) 1 2,5
Niasin (mg) 0,67 2,81

0 yorum: