23 Aralık 2007 Pazar

Her Derde Deva Yoğurt

Uzun ömürlü, sağlıklı yaşayan insanlara sorduğunuzda bir çoğunun verdiği ortak cevap her gün yedikleri bir kase yoğurt olacaktır.Yoğurt günlük olarak eskiden hemen hemen her evde yapılırdı.Yoğurt yaparken üzerini kat kat yorgan ya da kalın bir örtü ile örtülürdü. Bunu sıcak havada da olsa ,soğukta da olsa yoğurt yapılan her evde görebilirdiniz.Süzülen süt ateşe konur. Süt kabın içinde kabarınca, bir kaşıkla havadan savrularak 5 dakika daha ateşte karıştırarak tutulur.Sonra ılınması için bir kenara bırakılır. Süt elinizin dayanabileceği sıcaklığa kadar ılıdıktan sonra kilosuna göre yoğurt ılık sütle ezilerek sütün içine katılır. Daha sonra kabın üzeri örtülür ve yaklaşık 6 saat oda sıcaklığında bekletilir. Mayalanan süt bu süre içerisinde yoğurda dönüşür. Oluşan yoğurt bir gün buzdolabında bekletilir ancak ondan sonra yenebilirdi.
Yoğurt, insan için gerekli besin maddeleri içinde bulunduran sindirim sistemi için uygun bir besin kaynağı olduğu 7'den 70'e herkesin yemesi gerektiği her yaşta, sağlıkta ve hastalıkta yenilmesi gereken bir besin olduğu bilim adamları tarafından her yerde yazılan yazılar arasında Amerika'da insanların sağlığında yemek kadar ayran yaparak içmek de büyük bir rol oynandığı yapılan araştırmalarda yazılmıştır.
Yoğurt suyu ile birlikte yenmelidir. Suyu, vitaminin içerir. Süzme yoğurtta B vitamini kalmaz.
Hastalar ve zayıf bünyeler için sütten daha besleyici, sindirimi kolay bir gıdadır.
Yoğurdun içerdiği probiyotik ve prebiyotik maddelerin kalın barsak kanserini önlediği söyleniyor ama henüz kanıtlanmış değil.Bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların çoğalmalarına ve hatta yaşamalarına engel olduğu Tifo ve ishalde tedavi amaçlı kullanıldığı, yoğurt suyunun Şeker hastaları için yararlı bir besin kaynağı olduğu halk arsında söylenir.
Türkler'in binlerce yıllık, mucizevi besini yararları saymakla bitmeyecek yoğurdumuz şimdi dünyada çağ atladı.Türklerin göçebe çadırlarında, yayıkla ürettiği yoğurt, şimdi İçine katılan yeni bir maya, onu, ‘‘Her Derde Deva’’ haline getirdi.İsviçre'de ultramodern laboratuvarlarda LC1 adlı maya ile zenginleştirildi ve birçok hastalığın ilacı oldu Avrupa'da özellikle son 40-50 yıldır yoğurdun özel bir yiyecek-içecek olarak geliştiğine, hatta yoğurtluktan çıkıp meyveli yoğurt olarak yaygınlaştığını görüyoruz. Çikolatalı, vanilyalı, vişneli, çilekli, ahududulu yoğurtlar en çok tercih edilen meyveli yoğurt çeşitleri arasında. Meyveli yoğurt akımı her ne kadar son yıllarda ülkemizde de üretilmeye başlasa da, doğallığını bozmadan yemek benim acımdan çok daha güzel.İçine katılacak maddeler yerken sade yoğurdun içine katılmalı......diye düşünüyorum.

Yararları saymakla bitmeyen yoğurdun ayrıca yağ yakma özelliğiyle çabuk kilo vermek ve özellikle karın bölgesindeki fazla kilolardan kurtulmak isteyenler için de ideal bir besin kaynağı olduğu belirlendi.Japonya’da yapılan ve sonuçları İngiltere’de yayınlanan araştırmalar, şekersiz yoğurdun nefes kokusunu geçirdiğini diş taşı ve diş eti iltihaplarını doğal yollardan önlediğini ortaya koyuldu. Araştırma kapsamında 6 hafta boyunca günde bir porsiyon yoğurt yiyenlerin yüzde 80’inde nefes kokusuna yol açan hidrojen sülfit düzeyinin düştüğünü belirten Japon bilim adamları, yoğurdun içeriğindeki maddelerin bu rahatsızlıkları önlediğini vurguladı.Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni Ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, ayranın, içeriğindeki yoğurt bakterilerinin "Antikanserojen"' etkisiyle kanser başlangıcını önlediğini ve tümör gelişimini gerilettiğini söyledi.
Her sabah kahvaltıda ya da kahvaltı sonrası yenen yoğurt, sindirim kolaylaştırıyor Günde 150 gram yoğurdun vücüdun bir günlük kalsiyum ihtiyacını karşıladığı ,sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez içeceği ayran her derde deva olduğu bu nedenle yoğurt, her yaş grubundaki insanın günlük, beslenmesinde bol ve ucuz bir şekilde yararlanabileceği fermente bir süt ürünüdür. Bu yüzden de yaşlıların yoğurt yemesini öneriyor.
Yoğurttaki potasyum, kan basıncı ve kalp atışlarını düzenlediği midenin yiyecekleri düzenli olarak öğütmesini sağladığı yoğurt, zengin bir karbonhidrat(laktoz), protein, yağ, vitamin, kalsiyum ve fosfor kaynağı olduğu Fermentasyon sırasında sütün , protein, yağ ve laktozun oluşan kısmı hidrolizasyon nedeniyle sindirimi kolaylaştırdığı ,ayrıca laktoz intolerans kişilerin tüketime elverişli, antitümör ve antikolesterolemik özellikleri bulunduğu Laktik asit bakterilerinin ürettiği antibiyotikler ve antimikrobiyal meddeler insanları patojen M.O‘lara karşı korunduğu yazılan bilgiler arasındadır.
Tüberkülozlu hastalarda antibiyotik etkisi gösterir.Yüze ve boyuna yoğurt sürmek cildi canlandırır. Yirmi dakika ciltte bekletip, gülsuyuyla temizlenir. Rahat bir uyku için idealdir.
Hazır yoğurtların yapımında kullanılan bakteriler, bağırsak ve dölyolu hastalıklarına, idrar yolları kanserine karşı koruma sağlıyor. Kalsiyumun daha fazla emilmesini ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlıyor.
Antibiyotik kullananlar, ilacın etkisiyle zarar görebilecek yararlı bakterilerin korunması amacıyla, yoğurt yemeleri öneriliyor. Bilimsel araştırmalar en yararlı yoğurdun pastörize edilmemiş, saf yoğurt olduğunu , sindirim sistemini güçlendirdiğini, mide rahatsızlıklarını önlediği yapılan araştırmalarda yazılıyor.
Bağırsakları temizlediği, zararlı bakterileri önleyerek ishal oluşumunu engellediği için gıda zehirlenmelerinde yoğurda başvurulur midesi çok duyarlı olanlara ve oniki parmak bağırsağı ülseri olanlara dokunabileceği söyleniyor.

Orta Asya'da kurut özellikle Türklerin en önemli besin kaynaklarından birisi olmuştur yoğurt.... O zamanlar uzun yolculuğa çıkılacağı zaman bazen at sırtında, bazen çadırda, bazen yolda yemek üzere "kurut" hazırlanır, hazırlanan bu "kurut"la bazen ayran, bazen çorba, bazen de çeşitli yemekler yapılırdı. Oldukça uzun ömürlü olan "kurut"un yapımı oldukça zahmetlidir. 15-16 kg. Yoğurttan "1 kg kurut elde edilir. Yapımında yağsız süt veya ayran kullanılan "kurutun"un yoğurt veya ayranı torbalarda süzülür. Küçük topaklar halinde güneşte kurutulduktan sonra hazır hale getirilir. Kurut, halen bazı illerimizde kullanılmaktadır. Kurt: Çok dayanıklıdır. Yapımında yağsız süt yada ayran kullanılır. Zamanımızda yoğurt
Silivri tipi: Kuru madde oranının yüksek oluşu ve kaymak tabakasının kalınlığı ile dikkat çeker
Aromalı yoğurtlar: Yoğurdun ekşi tadını kapatmak veya yeni bir tat sunma açısından bazı aroma veya meyve karıştırılarak hazırlanan yoğurt çeşididir. Kış yoğurdu: Genellikle bölgesel olarak evlerde yapılır.Torba yoğurt: Yağsız süt ve ayrandan oluşur. Daha sonra bez torbalarda süzülür. Kefir: İnek, koyun ve keçi sütlerinden elde edilir.

Yoğurt;dünya ülkelerinde Almanya'da Joghurt, Fransa'da, İngiltere'de, Hollanda'da, Norveç'te, İsveç'te, Macarista'da yoghurt, Finlandiya'da yoghurtti, Rusya'da jugurt, Balkan ülkelerinde jogurt isimleriyle adlandırılıyor.Eski dünyadan Asya ve Afrika’da yoğurdun yayılışı Türklerin göç edişiyle birlikte yayılmış olduğu soylenir. Hindistan, İran, Mısır, Lapant, İzlanda, İskandinavya ve Moğalistan Çin'de yoğurtun yendiği Marco Polo yazıldığı söylenir.
Bol Bol Yiyelim Afiyet olsun.

0 yorum: