25 Aralık 2007 Salı

Aloa vera’lı (Aloe Vera) gıda satışına yasak

‘Aloa vera’lı gıda satışına yasak

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, aloa vera jelli tüm gıda ürünlerinin üretim, ithalat ve satışını durdurdu. Bakanlık 81 ildeki müdürlüklerine yazı yazarak, 5179 sayılı yasa kapsamındaki tüm aloa veralı yiyecek ve içeceklerin piyasadan toplanmasını istedi.

TALEP NEREDEN:

Aloa veralı gıdaların yasaklanması yönündeki talep Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nden geldi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bunun üzerine bilimsel gerekçelerini talep etti. Müdürlük, Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanarak bir rapor hazırladı. Gelen raporun incelenmesi üzerine de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü 25 Mayıs’dan itibaren geçerli olan yasağı getirdi.

SAĞLIK ÖRGÜTÜ UYARIYOR:

İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nden sorumlu Sağlık Bakanı müşteşar yardımcısı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun verdiği bilgiye göre, müdürlük bir yıldır aloa veralı ürünleri inceliyordu. Çoğunluğu tıp ve eczacılık fakülteleri öğretim üyeleri olan inceleme komisyonu ‘her derde deva’ olarak sunulan aloa veranın dahili kullanımının önemli riskler içerdiğini ortaya koydu. Aloa veranın önemli riskler içerdiği yönündeki bilgilerini Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bildirdi.

KLİNİK ÇALIŞMA YOK:

Dr. Gümrükçüoğlu, şunları söyledi: ‘Dünya Sağlık Örgütü’nün aloa vera jeli ile ilgili açıklamasında, bununla ilgili hiçbir klinik çalışmanın bulunmadığı yer alıyor. Ayrıca jelin birçok mikroorganizma için iyi bir üreme ortamı oluşturduğu da belirtiliyor. Diğer önemli bir konu, aloa veradaki laktasit etkili bileşiklerin uzun süreli ve yanlış kullanımıyla ortaya çıkan kanser yapıcı etki. Başka bazı bilimsel verileri de göz önüne alarak aloa vera jel içeren tüm ürünlerin dahili kullanımının izinlerinin iptali yoluna gidilmesinin halk sağlığı ve bilimsel yöndem uygun olduğu hususu arzettik.’

0 yorum: