23 Aralık 2007 Pazar

Hamburgerle beslenmenin belgeseli

Neden bu ABD’liler bu kadar tombul?’ Şişir Beni filminin yönetmeni Morgan Spurlock, bu sorunun yanıtını kendi vücunda denedi ve tipik bir ABD’li gibi sadece hamburger ve patates kızartmasıyla beslendi. Sonuçlarını bu akşam NTV’de izleyebilirsiniz.



Morgan Spurlock, doktorların vücudunda kalıcı hasara yol açacağı uyarısı üzerinde, film çekimlerinden sonra Fast Food yemeyi kesti.



Bu akşam saat 20.30’da, NTV’de yayınlanacak olan Şişir Beni (Super Size Me) adlı belgeselin yönetmeni, yapımcısı ve ‘kobayı’ Morgan Spurlock, fast food beslenme tipinin bir insana verebileceği fiziksel zararları ve topluma maliyetini ortaya koyuyor. ABD’nin obezlik salgınını hicveden filmi için Morgan Spurlock, kendi vücudunu bir kobay gibi kullandı. Bir ay boyunca sadece McDonald’s hamburgerleri ile beslenen Spurlock, bir ay sonunda yiyecek ve doktor vizitelerinin faturalarını da gösteriyor. Film, bir insanın sadece fast-food’la beslenmesi halinde sağlığında ne gibi olumsuzluklar olacağını aşama aşama ekrana getiriyor.



Bugün ABD’de çocukların yüzde 37’si, yetişkinlerin yüzde 60’ı obez, dünyada ilk kez obezlerin sayısı açların sayısını 2005’te geçti. Firmalar, tüketicileri cezbedebilmek için hazır yiyecek reklamlarına her yıl daha çok para akıtıyor; tad dokusunu öne çıkarmak için ürünlerine daha çok kimyasal katıyor. Haliyle bu kadar kimyasaldan oluşan bir beslenme rejimi de doktorların dediği gibi kanser vakalarının artmasına yol açıyor.

Spurlock, Fast Food beslenmede, her bir öğünün, bir kişinin günlük alması gereken kalori, yağ ve sodyum miktarını tek başına karşıladığını vurguluyor. Fast Food’la beslenen bir kişi her gün, birkaç günlük kaloriyi birden almış oluyor. Diyetisyenlere göre, Spurlock film boyunca her gün 5.000’den fazla kalori aldı; bir kişinin günlük kalori ihtiyacı kişinin metabolizmasına göre değişmekle beraber ortalama 2.400 olarak kabul ediliyor; dolayısıyla şişmanlık otomatik hale geliyor.

ŞİŞMANLIK MUTLULUK GETİRMİYOR
Spurlock, düzenli olarak gittiği doktor kontrolünde vücudundaki değişimleri izleyiciyle paylaşıyor. Bir ay sonunda Spurlock 15 kilogram şişmanladı, kan basıncı yükseldi, kolesterolü 65 arttı, karaciğerinde yağlanma ve toksik şok belirtileri görüldü. Şişmanlığa bağlı olarak derisi gevşedi, göğüs ağrıları başladı veeee kız arkadaşı yataktaki performansının düştüğünden şikayet etmeye başladı... Tüm sağlık sorunlarının beklendiğini ancak fast-food’a bağlı cinsel sorunların sürpriz olduğunu belirten Spurlock bunu “Şişmanlık mutluluk getirmiyor” diye yorumluyor filmde.

Spurlock, filmi şöyle tanımlıyor; “Amerikan tipi beslenmenin çocuklarımıza ve dünyadaki diğer insanlarda yarattığı obezite bir salgın halini aldı. Şişmanlık ve fast food’un birbiriyle direkt ilişkili olduğunu insanlara göstermemiz gerek, ben bunu daha muzip bir yolla yapmayı seçtim.”

MCDONALD’S’IN GÖZÜ KORKTU
Filmin Sundance Film Festivali’nde yayınlanmasının ardından, McDonald’s sözcüsü ürünlerinin tek başına bir beslenme rejimi oluşturamayacağını, normal bir beslenme rejiminin yanında vücuda zararsız olacağını savunmak zorunda kalmıştı. Ancak McDonald’s, imajını düzeltmek için tüm ‘SuperSize’ (Büyük Boy) paketleri satıştan kaldırmıştı.

0 yorum: