23 Aralık 2007 Pazar

Elma ve Sağlık

Elma ülkemizde bolca yetişen, birçok çeşidiyle sofralarımızda yer alan lezzetli bir meyvadır. kullanım alanı oldukça geniş olan elma sağlığımız açısından son derece yararlı bir içeriğe sahiptir. kısaca özetlersek;

Antioksidanlar:
Oksidanları engelleyerek hücrelerin serbest radikallerin zararlarından korur. Antioksidanlar kimyasal maddeler olup serbest radikallere elektron vererek onları zararsız molekküllere dönüştürür. Meyve sebze ve tahıllar antioksidan yönünden zengindir.

Flavonoidler :
Elmada ve diğer meyve ve sebzelerde bulunan savunma yönlü fitokimyasallardır. Çok sayıda flavonoid vardır ve her biri sağlık koruyucu özelliğe sahiptir. Bugüne kadar 4000 adet flavonoid kayıtlara girmiştir.

Pektin:
Meyve ve sebzelerde bulunan doğal fibredir .. elma fibre yönünden en zengin meyvedir. araştırmalar fibrenin sağlık açısından birçok yararını ortaya koymuştur.
pektinin yararları:
Kandaki kötü kollestrole karşı antioksidan görevi görür.
Bağırsak kanser riskini azaltır
Yüksek tansiyonu düşürür.

Neredeyse her mevsim rahatlıkla bulabildiğimiz elma fiyat yönünden de son derece uygun olmakta.
Gerek meyve olarak taze ,gerek suyunu çıkararak tüketebildiğimiz elmadan sirke, likör, çeşitli tatlılar, salatalar, pasta ve kekler yapmak mümkün. kurutulmuş olarak da muesli ve keklerle yada çerez olarak tüketilebilmekte.

0 yorum: