19 Aralık 2007 Çarşamba

Karadeniz’in kanser rakamları korkutuyor

Karadeniz’in kanser rakamları korkutuyor
Karadeniz’in kanser rakamları korkutuyor
Kanser vakaları nedeniyle mercek altında olan Karadeniz Bölgesi’nde ilk resmi kanser taraması yapıldı. Tarama sonuçları ne yazık ki rahatlatıcı değil. Bölgede 11 yılda 9 ilde 13 bin 691 kanserli hasta tespit edildi
Karadeniz Bölgesi’nde ilk resmi kanser taramasının rakamları belli olmaya başladı. 1995 yılında 131 kişinin kansere yakalandığı tespiti yapılan Ordu’da bu rakamın, 2005 yılında 3 bin 73′e yükseldiği görüldü ve kanser tarama merkezi yapımı kararlaştırıldı.
SONUÇLAR OLUMLU DEĞİL
‘Çernobil faciası’nın Karadeniz Bölgesi’nde kanser vakalarını arttırıp arttırmadığına ilişkin tartışmalar sürerken, yapılan resmi bir çalışmanın sonuçları gelmeye başladı. Ordu Sağlık Müdürlüğü, Ordu, Trabzon, Artvin, Giresun, Rize, Samsun, Çorum, Kastamonu ve Sinop illerinde, sağlık kuruluşları ve sağlık müdürlükleriyle birlikte yaptığı çalışmanın bir bölümünü tamamladı. İlk grupta, Artvin, Giresun, Rize, Samsun, Trabzon ve Ordu illerinde, 1995 ve 1999 yıllarını kapsayan kanser vakalarına ilişkin rakamlar çıkarıldı. Bu illerde 2000 yılından sonraki tarama çalışmaları sürüyor. İkinci aşamada ise Çorum, Kastamonu, Ordu ve Sinop illerinde, 2000 yılından sonraki kanser vakaları araştırıldı.
RAKAMLAR HER YIL YÜKSELİYOR
Ordu ilinin 1995-2005 yılları arasındaki 11 yıllık kanserli hasta sayısına ilişkin çalışması tamamlandı. Buna göre, 1995 yılında 131 kanserlinin tespit edildiği Ordu’da, rakamlar genel olarak yükselmiş.
İlk 5 yılda bin 321 kanserlinin tespit edildiği Ordu’da, sonraki 6 yılda bu rakama, bin 752 kanser hastası daha eklenerek, sayı 3 bin 73′e ulaştı. Bu 9 ilde 11 yılda yapılan tespit edilen kanserli sayısı, 13 bin 961. Ancak Artvin, Giresun, Rize, Samsun ve Trabzon illerinde son 6 yılın rakamlarının, Çorum, Kastamonu ve Sinop illerinde de önceki 5 yılın rakamlarının olmadığı düşünülürse, Karadeniz’in kanserli sayısının çok daha yüksek olduğu düşünülüyor. 1995-1999′u kapsayan 5 yılın rakamlarına göre, Artvin’de 576, Giresun’da bin 30, Rize’de 818, Samsun’da 4 bin 69, Trabzon’da 2 bin 798 kanser hastasının olduğu görülüyor. Son 6 yıllık çalışmaya göre ise Çorum’da 454, Kastamonu’da 562, Sinop’ta da 311 kişinin kansere yakalandığı görülüyor.
ORDU’YA TARAMA MERKEZİ
Tarama çalışmalarının tamamlandığı Ordu’daki Boztepe Devlet Hastanesi bünyesinde, ‘Kanser tarama merkezi’ kurulmasına karar verildi. Ordu Sağlık Müdürü Halis Türkyılmaz, araştırma sonucuna göre, kanserli hasta sayısında artış görüldüğünü, ancak bunu “Çernobil kanseri tetikledi” şeklinde yorumlamanın bilimsel olmayacağını söyledi. Kanser vakalarının erken teşhisi için Sağlık Bakanlığı tarafından, bu ay içinde Ordu Boztepe Devlet Hastanesi’nde Kanser Tarama ve Eğitim Merkezi açılacağını açıklayan Türkyılmaz, öncelikli hedefin bölgedeki kanserli hasta taraması, ikinci olarak da hastalığın tedavisi olduğunu ifade etti.
Akciğer 1. meme kanseri 2. sırada
Ordu Sağlık İl Müdürü Halis Türkyılmaz, tüm Karadeniz Bölgesi’nin kanser taramaları yapıldıktan sonra akciğer kanserinin birinci, meme kanserinin ikinci, prostat kanserinin üçüncü, cilt kanserinin de 4. sırada yaygın olarak görüldüğünü açıkladı.

UYARI:Bu sayfadaki metin sadece bilgilendirme içindir. Hiçbir zaman kendikendine tanı ve tedavi amacını taşımaz. Herhangibir sağlık probleminiz varsa mutlaka Doktorunuza danışmanız gereklidir.

0 yorum: