23 Aralık 2007 Pazar

ŞEFTALİ

Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan şeftali kiraz ve kayısı gibi gülgiller ailesindendir. Şeftalinin ana vatanının Doğu Asya ve Çin olduğunu düşünülmektedir. Ülkemizde şeftali yetiştiriciliği birkaç ilimiz dışında tüm illerde yapılabilmektedir. Şeftali yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgeler içerisinde Marmara Bölgesi başta gelmektedir. Çin de şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak görülmüştür. Çin sanatında çömlek ve porselen dekorasyonunda kullanılmıştır.

Avrupa'ya İran'dan İspanyollar tarafından getirtilmiştir. Romalılar MÖ 1000 yıllarında bu meyveyi tanımışlardır. Romalılar şeftaliye "Prunus Persica" adını vermişlerdir. Çekirdeği kolay ayrılana yarma şeftali, ete yapışık olana et şeftalisi denir. Yarma şeftali genellikle taze meyve olarak tüketilir. Et şeftalisi ise konserve yapımında kullanılır. Nektarin denilen tüysüz bir çeşidi de vardır. Çekirdeği tek ve serttir. Şeftali alırken özellikle hoş kokulu olmasına dikkat edin. Eğer olgun şeftali alacaksanız hemen tüketin. Olgunlaşmamış şeftalileri evde

oda sıcaklığında bir kese kağıdı içinde 2-3 gün bekletirseniz olgunlaşmalarını sağlarsınız. Şeftalinin olgunlaştığını dokunduğunuzda yumuşamasından ve hoş kokusundan anlayabilirsiniz.

Şeftali ağız ve midede salgıyı arttırarak hazma yardım eder. Yemek üzerine yenilen şeftali hazmın çabuk ve kolay olmasını sağlar. Gribe karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. Kansere ve kalp krizine karşı koruyucu olan betakaroten açısından da zengindir. Bir şeftali günlük C vitamini ihtiyacının %50 sini karşılar. Böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağlar.

Sabah aç karnına ve gece yatarken 1-2 olgun şeftali yenir ya da suyu içilirse İdrar yollarında kum ve taşı döker. Yeniden olmasını önler. Bol bol idrar söktürür ve vücuttaki fazla suyu atar. Antioksidan özelliğiyle toksik maddelerin vücuda vereceği zararları önler.

Şeftali çiçeğini kuru yada tazesini 1 litre kaynayan suya 10 gr atın. 10 dakika bekletin. Çay gibi içilirse bağarsaklara yumuşaklık verir öksürüğü hafifletir.

Yüz ve boyundaki kırışıklara gece ince şeftali dilimleri konur 10-20 dakika bekletin şeftali dilimleri alın yıkamadan yatın. Sinir sistemi üzerinde olumlu etki yapar, uykusuzluğu giderir.

Gece körlüğünü önleyici özelliğine sahiptir. Şeftali ve badem, her ikisi de vitamin-mineral açısından güçlü. Bu tatlıda savaş beşlisi olarak adlandırılan (A,C, E vitaminleri, çinko ve selenyum mineralleri) Vücutta A vitaminini oluşturan temel madde olan betakaroten, şeftalide çok zengin miktarda bulunur kansere, yaşlanmaya karşı koruyan en güçlü vitamin ve minerallerden dördü de var olduğu söylenir. Bol Şeftalili Günler!

0 yorum: