25 Aralık 2007 Salı

Yulaf, şekeri düşürüyor

Yulaf, şekeri düşürüyor

Vücuda ısı verdiği için yazdan çok kışın tüketilmesi gereken yulaf , diyabette etkili oluyor. Yulafın kış sabahları kaynatılıp lapa şeklinde yenilmesinde büyük yarar var.

Yulaf; albümin, amino asit, B grubu vitaminler, fosfor, demir, kobalt, mangan, çinko, aluminyum, potasyum ve diğer mineraller, provitamin A, E ve K vitamini, bor, iyot içeriyor. Haziranda çiçeklenmeye başlayan bitki, tane oluşturmadan, yani henüz yeşilken, yerden bir karış yukardan kesilir, demetler halinde gölgelik bir yere asılarak kurutulur. İyice kuruduktan sonra ince ince kıyılıp saklanır.

KULLANIM ALANLARI
Yulaf unu ve kepeği ile hazırlanan çorba ve lapa, hafif diyet yemeği ile beslenmeyi gerektiren tüm hastalıklarda mutlaka kullanılması gerekir. Örneğin, beslenme bozukluklarında, hastalık sonrasındaki güçsüzlüklerde, mide ve bağırsak hastalıklarında, safrakesesi, sarılık, mide iltihabı ve ülserinde kullanılabilir. Kahvaltıda yulaf kepeği çorbası veya diyet sütle karıştırılmış yulaf kepeği yendiğinde, kolesterol düzeyi yüzde 30-40, kan şekeri yüzde 10- 15 azalabilir, dışkılama normalleşir ve kan basıncında azalma görülür. Yulaf kepeği bulamayanlar, yulaf ezmesi de kullanabilirler.

ÇAYI DA FAYDALI
Yeşil yulaf bitkisiyle hazırlanan çayın içimi de çok olumlu sonuçlar verir. Sinirsel bitkinlik haline ve uykusuzluğa karşı da kullanılabilir. Kandaki ürik asit miktarını azaltarak, romatizma ve gut hastalıklarında yardımcı olur, yaşlıların genel anlamda güçlenmesini sağlar. Kan basıncı düzensizlikleri ve kalp rahatsızlıkları tedavilerine destek olarak kullanılabilir. Deri döküntüleri ve seksüel yetersizliğe karşı denenebilir. Mesane zayıflığına veya hastalıklarına ve böbrek hastalıklarına karşı bitki çayı kullanılmalıdır.

UYKUSUZLUĞA ÇARE
Yulaf tentürü ile, problemlerden kaynaklanan odaklanma bozukluğu, isteksizlik, iştahsızlık ve uykusuzluk halleri tedavi edilebilir. Bu konulara bağlı kalp ritm bozuklukları da yok olur. Sigara veya uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak için yulaf tentüründen yararlanılabilir. Gün boyunca, pek çok kere, 10-15 damla tentür biraz suya karıştırılarak içilir. Akut uykusuzluk hallerinde, yatmadan 1-2 saat önce, 25- 30 damla tentür, biraz sıcak suyla alınmalıdır. Ayrıca, stresli işlerde çalışanlar, sınav öncesindeki öğrenciler de yulaf tentüründen yararlanabilir.

Yulaf çayı:
1 yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 bardak, tatlandırılmadan ve sıcak olarak içilir.

Yulaf tentürü:
1-2 litrelik bir şişe boğazına kadar ince kıyılmış yeşil yulaf bitkisiyle doldurulur ve üstüne 70 derecelik etil alkol eklenir. Alkol, bitkilerin üstüne çıkmalıdır. Sıcak bir ortamda 14 gün kadar bekletilir ve arada bir çalkalanır. Daha sonra tülbentten geçirilerek süzülür. Tentür artık kullanıma hazırdır. Ama, tentür kullanımında alkol alındığının unutulmaması gerekir! (doktordoga.com)
Yan etkiler: Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

0 yorum: