25 Aralık 2007 Salı

GIDALARDA KULLANILAN KANSEROJEN KORUYUCU KATKI MADDELERİ

KORUYUCU KATKI MADDELERİ
Numara İsim Yorum
E200

Sorbik asit


Koruyucu olarak kullanılır. Bitkisel kökenlidir. Ciltte kaşıntıya sebep olabilir

E201


Sodyum sorbat


Koruyucu olarak kullanılır.

E202


Potasyum sorbat


Koruyucu olarak kullanılır.

E203


Kalsiyum sorbat


Koruyucu olarak kullanılır.

E210*


Benzoik asit


Koruyucu olarak kullanılır. Fırın mamulleri, peynir, çiklet, çeşni, dondurulmuş mandıra ürünleri, yumuşak tatlı gibi gıda ürünlerinde, kozmetik ürünlerde, eczacılıkta öksürüğe karşı antiseptik ve mantara karşı merhem yapımında kullanılır. Astıma , sinirsel bozukluğa, ve çocuklarda hiperaktiviteye neden olabilir.

E211*


Sodyum benzoat


Koruyucu olarak kullanılır. Süt ve et ürünleri, çeşniler, fırınlı mamuller ve şekerlemelerde, ağız yoluyla alınan bir çok ilaçta kullanılır; kurdeşene neden olduğu ve astımı ağırlaştırabilir.

E212*


Potasyum benzoat


Bakınız: 211

E213*


Calsiyum benzoat


Bakınız: 212

E214*


Etil p-hidroksibenzoat


Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E215*


Sodyum etil p-hidroksibenzoat


Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E216*


Propil p-hidroksibenzoat


Koruyucu olarak kullanılır. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

E217*


Sodyum propil p-hidroksibenzoat


Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E218*


Metil p-hidroksibenzoat


Koruyucu olarak kullanılır. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

E219*


Sodyum metil p-hidroksibenzoat


Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E220


Sulfur dioksit


Koruyucu olarak kullanılır. Kömür katranından elde edilir. Tüm sülfürlü ilaçlar zehirlidir ve kullanımı sınırlandırılmıştır (Amerika'da, FDA¹ çiğ meyve ve sebzelerde kullanımını yasaklamıştır); astım nöbetlerini azdırdığı ve böbrek fonksiyonları zayıflamış olanlarda metabolizmayı zorladığı, 'B1 vitamini'ni yok ettiği bilinmektedir; içecekler, kurutulmuş meyveler, meyve suyu, sirke ve patates ürünlerinde kullanılır.

E221


Sodyum sulfit


Bakınız: 220

E222


Sodyum hidrojen sulfit


Bakınız: 220

E223


Sodyum metabisulfit


Bakınız: 220

E224


Potasyum metabisulfit


Bakınız: 220

E225


Potasyum sulfit


Bakınız: 220

E226


Kalsiyum sulfit


Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E227


Kalsiyum hidrojen sulfit


Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E228


Potasyum bi sulfit


Bakınız: 220

E230*


Bifenil, Difenil


Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E231*


2-Hidroksi bi fenol


Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E232*


Sodyum ortofenil fenol


Bakınız: 231

E233*


Tiabendazol


Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E234*


Nisin


Koruyucu olarak kullanılır.

E235


Natamisin


Koruyucu olarak kullanılır. Bulantı, kusma, ishal ve cilt kaşıntısına neden olur; et ve peynir ürünlerinde kullanılır.

E236


Formik asit


Koruyucu olarak kullan. Bazı ülkelerde yasaklandı

E237


Sodyum format


Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E238


Kalsiyum format


Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E239


Hexamin


Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı

E242


Dimetil dikarbonat


Koruyucu olarak kullanılır. Meyve sularına ilave edilen ve içindeki mikroplar ile mücadele eden bir antimikrobiyel, FDA¹nın veritabanında gıda ile ilişkisi kabul edilen bir madde olarak listelenmiştir

E249*


Potasyum nitrit


Koruyucu olarak kullanılır. Et ürünlerinde kullanılır. Nitritler nefes daralması, baş dönmesi ve baş ağrısı ile sonuçlanabilecek rahatsızlıklara sebep olduğu gibi potansiyel kanserojendir; bebek ve küçük çocukların gıdalarında kullanılması kesinlikle yasaktır.

E250*


Sodyum nitrit


Koruyucu olarak kullanılır. Hiperaktiviteye ve diğer yan etkilere neden olabilir, potansiyel kanserojendir, bir çok ülkede sınırlandırılmıştır, HACSG² sakınılmasını öneriyor

E251*


Sodyum nitrat


Bakınız: 250

E252*


Potasyum nitrat


Koruyucu olarak kullanılır. Hayvan artıklarından veya bitkilerdenelde edilir. Gübre üretiminde ve etin korunmasında kullanılır; hiperaktiviteye ve diğer yan etkilere sebep olabilir, potansiyel kanserojendir, bir çok ülkede sınırlandırılmıştır (Bakınız: 249)

E260


Asetik asit


Koruyucu olarak kullanılır. Sirkenin ana maddesidir; ağaç liflerinden sentetik olarak üretilir; turşu ve soslarda kullanılır

E261


Potasyum asetat


Koruyucu olarak kullanılır. Böbrek fonksiyonları zayıf insanlar sakınmalıdır; sos ve turşularda kullanılır.

E262


Sodyum asetat, Sodyum diasetat


Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir; bilinen yan etkisi yok

E263


Kalsiyum asetat


Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir.

E264


Amonyum asetat


Koruyucu olarak kullanılır. Bulantı ve kusmaya neden olabilir

E270*


Laktik asit


Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir; bebeklerin sindirimi zordur; tatlılar, salata sosu, bebe maması ve şekerlemelerde kullanılır

E280


Propiyonik asit


Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına sebep olabilir; doğal olarak mayalanmış gıdalarda, insan teri ve geviş getirenlerin sindirim organlarında bulunur, ayrıca suni olarak etilen, karbon monoksit, propiyonaldehit, doğal gaz, mayalanmış kağıt hamuru veya çürümüş lif bakterisinden elde edilir; yaygın olarak ekmek ve un mamullerinde kullanılır

E281


Sodyum propiyonat


Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına sebep olabilir; unlu mamullerde kullanılır.

E282


Kalsiyum propiyonat


Bakınız: 281

E283


Potasyum propiyonat


Bakınız: 281

E290


Karbon dioksit


Koruyucu olarak kullanılır.

E296


Malik asit


Koruyucu olarak kullanılır. doğal (meyvelerden) veya sentetik yoldan elde edilir; bebekler ve küçük çocuklar sakınmalıdır

E297


Fumarik asit


Koruyucu ve anti oksidan olarak kullanılır. Keklerde kullanılır

Kaynak: "animal-ingredients.hypermart.net", "www.foodag.com" ve "www.muslimconsumergroup.com", HACSG (Hiperaktif çocukları destekleme grubu), "www.ifanca.org", "www.ehalalfood.com", "www.eathalal.com", "www.whatisinit.com", "www.halalpak.com" internet sayfalarından faydalanılmıştır

Kaynak:http://www.gidaraporu.com

0 yorum: