23 Aralık 2007 Pazar

Elma Ağacı

Diğer isimleri
elma ağacı, pirus malus, ekşi elma , yabani elma, malus silvestris, arapçası, tüffah, farsçası: sib / latincesi: pyrus malus, apple

Gül ailesinden olan bitkinin meyvesi yenir. Elma Avrupadan Orta Asya ya kadar her yerde yetişir. Dünya üzerinde 1200 yakın elma ağacı çeşitleri vardır. Ülkemizde yaklaşık 350 tane elma çeşidi olduğu söylenir. 10 metreye kadar yükselebilen beyaz ve pembe çiçekli bir ağacın meyvesidir. Tadı ve rengi yetiştiği yörelere göre değişir. Taze meyve olarak tüketilmekte sirke, şarap ve meyve suyu, yemeklerde, tatlılarda sıkça kullanılır. Hoş kokulu, ferahlık verici olmasının yanında besin değeri son derece yüksektir. Türkiye'nin en tanınmış elma çeşitleri Amasya, Ferik ve Çakırdak'lıdır. Bunların dışında Golden ve Starking gibi yabancı elma cinsleri de ülkemizde yetiştirilmektedir.

Tedavi edici özellikleri açısından en eski tıb alimleri bile elma kürünü övmekteydi. Ortaçağda tıb alimi Sainte Hildegarde, ağacın yalnızca meyvesini kullanmıyordu çiçek ve yapraklarını göz hastalıklarında yeni çıkan filizlerini gut krizinde tomurcuklarını baş ağrısına, sarılığa, zor sindirime, mide ekşimelerine, koliklere ve pekliğe karşı veriliyordu, bir çok hastalığa kullanıyordu. Elma ağacının kabuğu tonoktir ve uyarıcıdır. Gevşemiş deriyi ve damarları germe, sıkıştırma yönünde olumlu etkileri vardır. İçinde A- B1-B2- B3- B6-E malik asit, vitaminleri bulunur. Meyvenin en zengin yeri kabuğudur.

Tıbbi Özellikleri :
Sinirleri kuvvetlendirici, Yorgunluk giderici, Kalbi koruyucu, Tansiyon düşürücü, Kan şekeri düşürücü, Karaciğer ve Dalak hastalıklarında iyileştirici, içerdiği fazla miktarda pektinden ötürü yüksek kolesterolü düşürdüğü bildirilmiştir. Kasları kuvvetlendirir. İdrarı artırır vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Cilde tazelik kazandırır. Sağlık meyvesidir. Romatizma, Bağırsak yumuşatıcı, Gut hastalarına, Karaciğer Böbrek damar sertliği çekenlere, Hemoroite, egzamalara ve deri hastalıklarına, tatlı elma yemek hazımsızlığına, ekşi elma mide ve bağırsak rahatsızlıklarına enfeksiyonlara karşı etkilidir.

Önerilen kullanım şekli

*Üç günlük elma kür bir günde 1-1,5 elmayı kabuğu ile rendeleyin. 2 gün başka hiç bir şey yemeden sadece temiz su içerek yiyin. Üçüncü günde hafif besinler katabilirsiniz. Sindirim sisteminizin, böbreklerinizin, karaciğer, kanınızın yenilendiğini, bağırsak enfeksiyonlarına faydalı olduğunu görürsünüz.

* Boğaz hastalıkları ve öksürüğe elma ağacı çiçek ve yaprakları 2-3 tane kaynar suya atılır. Demlendirilir. Çay olarak 1 fincan içilir. Baş ağrısına, mide hazımsızlıkları, idrar söktürmeye ve kabızlığa da faydalıdır.

* Yatmadan önce yenilecek bir elmanın uykusuzluğa, bronşları açmaya bağırsakları yumuşatmaya oldukça faydası vardır.

* Elmadan çıkan meyve suyu bal ile karıştırılıp içilir. Deri üzerine sürülürse cildi güçlendirir ve dokuyu güzelleştirir.

* Yeni kesilmiş elma kabuğu deri üstüne konularak gevşemiş deri hücreleri tazeleyerek derinin sıkışması sağlanır.

*Nedeni ne olursa olsun, elma sirkesi uykusuzluğunuzu gidericidir. Üç çay kaşığı elma sirkesi ile küçük bir çorba kaşığı balı karıştırın. Yatmadan önce bu karışımdan iki çay kaşığı alın. Bir saat sonra uyuyamadıysanız, tekrar iki çay kaşığı alın. Elma sirkesinde, bal kadar sakinleştirici etki eden potasyum, demir, magnezyum gibi mineraller bulunur.

*Sevgiliye mesaj:
Eski devirler de sevgiliye verilen her şey bir anlam taşırmış elma verilirse ''İtiraf etmem gerek seni görünce şeytana uyasım geliyor; ya senin'' demekmiş.

0 yorum: