23 Aralık 2007 Pazar

Besinlerde Sindirim Süreleri

Besinlerde, Sindirim Süreleri, Gizli Enerji

FINDIK, FISTIK, CEVİZ: Yağlı ve katı yiyecekler midede ortalama dört saat de sindiriliyor.

YOĞURT VE PUDİNG: Yumuşak ve sulu yiyecekler ortalama iki saatte sindirilir.

TAVUK: Haşlanmış piliç için sindirim dört, kızarmış tavuk midede yedi saate sindirilir.

ŞNİTZEL, ELMALI TURTA, MANTARLI SUFLE sindirimi zor olan yiyeceklerdir. Midede yedi saat kaldıktan sonra sindirilir.

Gün içinde nişasta, protein ve nötr besinleri ayrı ayrın yiyin ve aralarında dört saat bulunmasına dikkat edin.

Son yıllarda bazı besinlerin bir arada yenmesinin organizma için zararlı olduğu doğrulanmıştır.

Sindirim görevi yapan enzimlerin nişasta ile proteinin, yağ ile şekerin bir arada yenmesine kesinlikle tahammülü yoktur.

Tüm meyveler tek başına yenildiğinde daha iyi sindirilir. Nişastayı genellikle taze sebzelerden almaya çalışın. Gün aşırı balık, et ya da tavuk yemeyi ihmal edilmemeli. Yağ oranları düşük olan yiyeceklerden 100 gram, yağ oranı yüksek yiyeceklerde 60 gram geçmeyecek şekilde ayarlayarak yemeliyiz.

Günlük mönünüz PROTEİN + NİŞASTA + NÖTR besin grubundan oluşmalıdır. Bu guruptan en fazla üç besin tüketmeniz ve günde 10 gr dan fazla sıvı yağ ya da katı yağ almamanız gerekir. Bir öğünde protein gurubundan, değerinde nişastalar gurubundan yiyin. Yani öğlen et, akşam fasulye yada fırın patates yiyebilirsiniz. Araya nötr besinlerden katmayı unutmayın. NÖTR + NİŞASTA yiyebilirsiniz. NÖTR + PROTEİN yiyebilirsiniz. NİŞASTA + PROTEİN asla yan yana yemeyin.

Nötr yiyecekler: Nötr besinler deyince aklımıza sadece protein içeren besinler gelmemeli lifli besinlerde bu gruba dahil etmeliyiz. Ispanak, domates, kıvırcık, lahana, turp, kabak, taze ve kuru soğan, pırasa, brüksel lahanası karnabahar, brokoli, yeşil biber, mantar, susam tohumu, fındık, çam fıstığı, antepfıstığı, hindistan cevizi, zeytin yağı, avokado, ceviz, çökelek peynir, yoğurt, tereyağı nötr besinlerdir. Bunları sık sık öğünlerinize ayrı zamanlarda katabilirsiniz.

Kavun, karpuz gibi meyveleri yemekten 2 saat önce ya da sonra yiyin. Tatlı meyveler ile nişastalı yiyecekleri birlikte yiyebilirsiniz. Ekşi meyveler ile protein almalısınız. Peynir, salam veya çok az yoğurt yiyebilirsiniz.

Nişastalı besinlerle ile bira, Proteinler ile şarap tercih edin.

0 yorum: