23 Aralık 2007 Pazar

Hindistan da Cola Krizi Büyüyo

İki eyaletten daha yasak geldi

Hindistan'da iki eyalette daha, Pepsi Cola ve Coca Cola şirketlerinin ürünlerine yasak geldi.

Hindistan'da dört eyaletin bu ürünleri sağlıksız oldukları gerekçesiyle yasaklamasının ardından, güneydeki Kerala ve Karnataka eyaletleri de, ürünlerin üretim ve satışını kısmen ya da tamamen yasakladı.

Kerala eyaletinde, her iki şirketin ürünleri tamamen yasaklanırken, Karnataka'da yasak okullar ve hastanelerle sınırlandırıldı.

İki ABD'li şirketinin ürünleri, 'kamu sağlığı açısından kabul edilemez seviyede zehirli madde bulunduğu' gerekçesiyle yasaklanıyor.

Ürünler, daha önce de Guceyrat, Madya Pradeş, Racastan ve Puncap eyaletlerinde yasaklanmıştı.

ABD'li şirketler, ürünlerinde sağlığa zararlı madde bulunmadığını savunuyor.

Mahkemeden ' sır açıklama' talebi

Geçtiğimiz hafta Hindistan Yüksek Mahkemesi iki şirketin yıllardır sakladıkları sırlarını açıklamalarını istedi.

Hindistan'da 'Bilim ve Çevre Merkezi' adlı sivil toplum örgütün hazırladığı rapor ise gündeme oturdu. Rapora göre, Coca Cola ve Pepsi'nin bu ülkede satılan 11 ürününde yüksek oranda tarım ilacı kalıntısı bulunuyor.

12 eyaletten alınan örneklerde Pepsi ürünlerinde zararlı kalıntı miktarının 2003'te yapılan ölçümlere göre 30, Coca Cola ürünlerinde de 25 kat fazla olduğu belirtildi.

Raporun ardından iki firma aleyhindeki protesto gösterileri tüm ülkeye yayıldı.

İddia üzerine yargı da olaya el koydu ve Hindistan Yüksek Mahkemesi, Coca Cola ile Pepsi'den, üretim formüllerini dört hafta içinde açıklamalarını istedi. Aksi halde iki firmaya da Hindistan'da satış yasağı gündemde.

Coca Cola ve Pepsi'nin atacağı adım merakla bekleniyor. Zira her iki firma da, 1 milyar 100 milyonluk dev Hint pazarının açık ara lideri konumunda.

Özellikle Coca Cola ürünün bileşimini yaklaşık 120 yıldır devlet sırrı gibi saklıyor. Formül Atlanta'daki bir bankanın kasasında saklanıyor ve formülü bilen iki üst düzey yöneticinin olası bir kaza ihtimaline karşı uçağa binmesi bile yasak.

0 yorum: