23 Aralık 2007 Pazar

Gıdalarınıza renk kodu verin

Yemek tabağınızı bir ressamın tablosu gibi düşünün, gıdalarda bulunan doğal renkler, gıdaların antioksidan özellikleri ve içerdikleri besin değerlerine göre değişir. Doğal renk içeren gıdalar, aynı zamanda hastalıklara karşı koruyucu güç görevini de üstleniyor. Beslenme programınızda 5 rengi içeren gıdalara yer vermeye özen gösterin. Bu sayede yaşlanma etkilerini yavaşlatacaksınız.

Kırmızı-Sarı: Bu renk grubundaki besinlerde, vücudu strese karşı koruyan antioksidanlar bulunur. Bu tür gıdalar, yaşlanma etkilerine karşı çok önemli bir etkisi olan C vitaminini içerir: Portakal, muz, biber, havuç, mısır, domates, limon, balkabağı, nar.

Kahverengi: Bu besinler yüksek oranda lif içerir, sindirim sistemini güçlendirir, B, E vitamini, çinko ve magnezyum açısından zengindirler: Fındık, badem, kepekli makarna, kepekli pirinç, patates, susam tohumu, nohut, ceviz.

Mor-Mavi: Bu renkteki besinler sağlıklı bir kalp ve dolaşım sistemi için gereklidir. Yaşlanma etkilerine karşı savaşırlar. Aynı zamanda naturel bir antibiyotik olan bu gıdalar alerjiye karşı da iyi gelirler. Yeşil çay diş çürüklerine çok iyi gelir: Patlıcan, üzüm, pancar, siyah ve yeşil çay, böğürtlen, kırmızı elma, ahududu, kuru erik.

Yeşil: Bu gıdalar kilo vermeye yardımcı olur. Vücudunuzdaki kan şekerini yükselten enzimleri kontrol altına alarak vücudunuzun şeker ve yağ depolamasını önlerler. Bağışıklık sisteminizi güçlendiren maddeler içerirler. Ve tabii kırışıklıklarla mücadele ederler: Kuşkonmaz, soğan, brokoli, brüksel lahanası, nane, sarımsak, lahana, frenksoğanı, adaçayı, pırasa, kekik, mercanköşkü.

Beyaz-Açık Sarı: Bu besinler protein ve kalsiyum açısından zengin olup yüksek oranda omega 3 yağlarını içerirler. Vücudunuzdaki A vitamini seviyesini yükselterek yaşlanmaya karşı savaşırlar: Tereyağ, tavuk, peynir, yumurta, balık, az yağlı peynir, az yağlı süt, susam yağı, soya sütü, hindi, yoğurt.

0 yorum: