23 Aralık 2007 Pazar

Bol Bol Elma Yiyin!

Gençlik ve sağlık iksiri olarak, içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle güzelleşme ve zayıflamanın yanı sıra hastalıklara karşı korunmak için her öğün elma yenmesi uzmanlar tarafından öneriliyor. Elmada sindirilebilir şeker, bedenin dengesi için çok gerekli enzimler, temel asitler ve potasyum, sodyum, kalsiyum, fosfor gibi madenler bulunuyor. Diyetler için de mükemmel bir seçenek olarak görülen, içinde birçok vitamin ve mineral bulunduran elma, elma sirkesi,elmadan yapılan yiyecekler vücudun sağlığı için ideal bir meyve ........
Elma sirkesinin de doğal bir hayat iksiri olduğunu vurgulayan ''Nabi Yıldız en etkili kullanım biçiminin, çiçek balı ile karıştırılarak elde edilen olduğunu söyledi. ''1 bardak su, 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1 tatlı kaşığı çiçek balının iyice karıştırılarak'', devamlı aç karnına küçük yudumlarla içilmesinin, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiği ,sirkenin içerdiği yüksek orandaki potasyum sayesinde kalp kasları dahil olmak üzere tüm kas yapısının da güçlendiğini bildirildi.
Sirke-bal kokteyli sayesinde, sık sık grip, soğuk algınlığı veya üst solunum yolları iltihabına yakalanan kişilerin bağışıklık sistemlerinin güçlendiği belirtildi. Elma sirkesi-bal kokteyli sürekli içilirse ve salatalarda elma sirkesi kullanılırsa, yüksek kolesterolü düşürdüğü kaydedildi.'' dedi
Elmanın içindeki değerli maddelerden, hayatımız için önemli pek çok sayıda mineral ve vitaminlerden faydalanmak gerektiğini söyleyerek;İçerisinde birçok mineral ve vitamin bulunduran elmanın faydaları saymakla bitmiyor.Hoş kokulu, ferahlık verici olmasının yanında besin değeri de son derece yüksek,Elma B3 ve E vitamini, potasyum ve bol miktarda pektin içerir.Kalp için: Elmadaki etkili maddelere yeni keşfedilen "Phenylalanin" de eklendi. Bu madde, vücutta bulunan ve kalbin çalışmasında destek olan Q enzimini faaliyete geçirir.
Besinlerin verimli kullanımını, metabolizmanın sağlıklı işleyişini, vücudun asit alkali dengesini korumasını sağladığı, kalsiyumun daha verimli kullanımını sağlayıp bir yandan kemiklerin yeniden gerekli kalsiyumu almasını desteklerken bir yandan da eklemlerdeki kalsiyum birikimini kırar olduğu uzmanlar tarafından yazılmıştır.

Yemekten önce elma rendelenip rengi koyulaştırıldıktan sonra yenildiğinde sindirim yetersizliğine karşı iyi gelir. Olmamış(Ham) elma rendesinin ishale karşı başarılı şekilde kullanılabilir.Elma kürünün de gut, böbrek ve mesane hastalıklarıyla hemoroide iyi geldiği kaydedildi. Öğle yemeğinden önce yenen bir elma, bağırsakta bakterilerin çoğalıp azalmasını ayarlamada rol oynar ve bu sayede kabızlığı önler.Bağırsaklardaki parazitlerin dökülmesini sağlar.


Açıkçası elma suyu kan suyu gibi değerlidir.Üç gün boyunca başka bir şey yemeden(bol su içerek) Günde 6 elma yiyerek yapacağınız 8 haftalık bir kürle, kan değerliklerinizi olması gereken ideal değerliklere getirip, fazla kan yağı ve kolesterolden kurtulabileceğiniz uzmanlar tarafından söyleniyor.Demir eksikliği olan kişiler tarafından bol miktarda yenmesi öneriliyor. Demir, C vitamini ile birleştiğinde organizma tarafından mümkün olduğunca iyi şekilde alınır.Elmada her ikisi de vardır. Elma suyu yemeklerde içildiğinde , alınan yağların vücutta birikmesine engel olur.Romatizma, gut ve mide rahatsızlıklarının (Gastrit, Ülser) panzehiridir.Böbreklerin temizlenmesine yarar.Bedensel ve zihinsel yorgunlukların giderilmesinde etkin rol oynar.

.
Zayıflamak için: Elmada sadece 50 kalori vardır. İçinde bulunan petkinden dolayı doyurucudur. Zayıflamak için mükemmel bir meyvedir. Düşük kalorili olduğu için şişmanlığı önler, kan şekeri düzeyini ve yüksek tansiyonu olumlu bir şekilde etkiler.Taze elma suyu ile yıkanan kırışık ve pörsük derinin canlılık ve tazelik kazandığı görülmüştür.Elma suyunun içindeki bitki besinleri, kalp ve akciğer kanseri rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltır. Damar sertliğini önler, kan basıncını düşürerek tansiyonun yükselmesine engel olur.Baş ağrısına iyi gelir, Kolesterolü düşürür. Elmadaki petkin maddesi, zararlı kolesterolü (LDL) düşürür; atardamarları koruyan faydalı kolesterolü (HDL) yükseltir.


“Elma sirkesi cilt rahatsızlıkları, yaralanma, güneş yanığı, baş ağrısı, mide rahatsızlığı, kadın hastalıkları, soğuk algınlığı ve ateşli hastalıklar gibi pek çok hastalığa iyi gelmektedir.Hafif baş ağrısı için, alın elma sirkesiyle ovulur.Bir ölçek mutfak tuzu, dört ölçek elma sirkesine katılıp, günde birkaç kere derinin döküntülü kısımlarına sürülürse, derhal döküntü kaybolur. Siğil ve nasırları kontrol altına alır, bereler ve şişmeler iyileşir.Böcek sokmalarında sirke sürülerek ağrı ve şişmeler giderilebilir. Sirke, dezenfekte özelliği de göstermektedir.

Elma sirkesi, çörekotu ve nar kabuğu ile hazırlanan macun, sivilce, egzama, sedef hastalığı, ayaklarda mantar ve diğer cilt rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
*İki bardak elma sirkesini bir bardak öğütülmüş çörekotu tohumuyla karıştırınız.
*Altı-yedi saat bu karışım bekletilir ve bir kompres veya benzer bir şeyle süzülür. Daha sonra 24 saatliğine çökelmeye bırakılır.
*Arta kalan sıvı kısmını dökünüz, elde edilen çökeltiyi öğütülmüş nar kabuğu ve elma sirkesiyle (4; 2; 1) nisbetlerinde karıştırıp, fırında kısa bir süre ısıtınız. Bu macunun altına aynı miktarda saf çörekotu yağı sürünüz. Geceleyin hastalıklı bölgeye sürülen bu macun; sivilce, egzama, sedef hastalığı, ayaklarda mantar ve diğer ciltte oluşan acı veren rahatsızlıklara iyi gelmektedir.

Yaşlılık lekeleri, elma sirkesi-soğan suyu karışımıyla giderilebilmektedir.Banyo suyuna katılan sirke vücudu ve saçları dinç tutar.


Ergenlik sivilcelerine karşı, her yemekten yarım saat önce, içine 1 tatlı kaşığı elma sirkesi eklenmiş 1 bardak su için. Yüzünüze buğu banyoları uygulayın: 1 litre kaynar derecede sıcak suya 4 yemek kaşığı elma sirkesi ve 2 yemek kaşığı dolusu mayıs papatyası ekleyin, 1-2 kere karıştırın ve başınızı büyük bir havluyla örterek 5-10 dakika gözlerinizi yumarak bekleyin. Yüzünüzü suya çok yaklaştırmayın! buharına tutun.Nezle, girip ve soğuk algınlığı, boğaz ağrılarına, sirkeli su buharı çok faydalı olduğu birçok uzmanlar tarafından yazılmıştır.Bağışıklık sistemi için Elmadaki C vitamini vücudun savunma sistemini kuvvetlendirir. Bunun sonucu olarak soğuk algınlığı virüsleri vücuda giremezler.Metabolizmanın çalışmasını sağlayan yakıt olan sirke asidi, kim muntazaman elma sirkesi tüketirse, sindirimi kolaylaştırmış ve metabolizmasını harekete geçirmiş demekmiş.

Mafsal ağrılarılarına
Burada eski bir Amerikan ev reçetesi olan mineral-püresinin tarifini vereyim. Bununla akut mafsal iltihabına (arthritis) iyi geldiği söylenir.
Mineral-püresi
Yarım greyrfrut, bir portakal, bir limon, iki kereviz sapını küçük küçük doğrayarak dört bardak su ilâve edip bir saat kaynatınız. Daha sonra malzemeyi süzgeçten geçirip iki çay kaşığı elma sirkesi ve bir çay kaşığı İngiliz tuzu (magnezyum sülfat) ilâve ediniz. Sabah akşam bir yemek kaşığı, bu püreyi bir bardak su ile içiniz.

Çürük diş, dişeti iltihaplarına karşı, elma sirkeli su ile ağız çalkalanmalıdır. Kahvaltıdan biraz önce, elma sirkeli su, sabah bulantısını giderebilir. Dişler için yemeklerden sonra yenen elma, çoğu zaman diş fırçalamaktan daha iyi etki yapar. Çünkü elma çiğnenirken dişlerin arası çok iyi bir şekilde temizlenir.Taze bir elma hem bol çiğnemeyi gerektirdiğinden hem de asitli suyu dişleri temizlediğinden oldukça faydalı.

Elma sirkesi; elmayı beş parçaya ayırın, cam bir kavanozu atın(normal bir kavanoz için iki elma yeterli)yaklaşık bir ayda sirkeniz hazır
Ya da elmayı yerken ayıkladığınız kabuklarını soyup kavanozdaki suyun içine atarak üzerine yeteri kadar su ekliyerek de yapabilirsiniz.
Az miktarda elma sirkesi, sindirime çok fayda sağlar. Yemekler düzenli olarak bir yudum sirke ile tatlandırılmalıdır.

Prof Dr. Dieter Treutter, elma yemeğe karar verdiğinizde sarı-yeşil renkteki elmayı kırmızı renkteki elmaya tercih etmenizi ,.Çünkü sarı-yeşil renkli elmadaki C vitamini dahil tüm diğer faydalı kimyasal maddeler kırmızı elmanın 2 katı , sarı-yeşil bir bir elma, 2 kırmızı elma değerinde,olduğunu elmanın diğer faydalarından okula giden çocukların beyin yapısına olumlu etki yaptığını - Menopoza giren veya girmek üzere olan kadınlar, ruhsal gerginliklerini günde sadece 4 elma yiyerek % 40 oranından azaltabilir,olarak söyleniyor.

Eski Mısır'da kadınlar, elma sirkesini güzellik bakımında ,Asurluların kulak ağrılarını, sirkeli bandajlarla tedavi ettikleri rivayet edilmektedir. Antik devirde tıbbi ilaç olarak kullanılmış ve hararet kesici içecek olarak kabul edilmiştir. Orta Çağ'da Hildegard von Bingen (1098-1179) elma sirkesinin şifalı tesirine dayanan ve bugün tekrar keşfedilen birçok reçete ve tedavi metotları hazırlamıştı. İslâm tıbbına dev eserler veren başta İbn-i Sînâ olmak üzere, birçok ilim adamı sirkenin özelliklerinden bahsederler.
Modern tıbbın ve eczacılığın abartılı baskısı sebebiyle uzun süre elma sirkesi ile yapılan tedavi unutulmaya yüz tutmuştu. Şifa kaynağı olarak tekrar keşfedilmesini öncelikle Amerikalı tabib Dr. De Forest Clinton Jorvis'e (1881-1945) borçluyuz. Bu işe gönül vermiş olan Amerikalı doktor, hastalarının yaptığı sirke mayalama işlemlerini notlarına kaydetmiştir. Eseri ancak ölümünden sonra yayınlanmış ve yüksek miktarda satılmıştır.

TİGEM (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Nabi Yıldız yaptığı açıklamada, elmanın (Malus domestica) bileşiminde % 85 su, % 12 şeker, pektin, organik asitler, soda, fosfor ve tanen ile A, B1, B2, C, E ve PP vitaminleri bulunduğunu belirterek, bu meyvenin, içerdiği organik asitler, soda ve fosfor yardımı ile beyin, karaciğer ve mideyi olumlu etkilediğini kaydetti

Bu Kadar güzel bir meyveyi her an yemeniz dileğiyle.......

0 yorum: