18 Aralık 2007 Salı

Gebelik Takibi

Çocuk sahibi olmak oldukça ciddi bir istir. Gebelik tasarlanmalidir. Saglikli bir çocuk sahibi olurken sanssizligi en aza indirgemek için profesyonel bir ekip çalismasi gereklidir. Anne, baba, kadin-dogum hekimi, psikolog, kitaplar, çevre faktörü

Sevgili anne baba adaylari,

Çocuk sahibi olmak oldukça ciddi bir istir. Gebelik tasarlanmalidir. Saglikli bir çocuk sahibi olurken sanssizligi en aza indirgemek için profesyonel bir ekip çalismasi gereklidir. Anne, baba, kadin-dogum hekimi, psikolog, kitaplar, çevre faktörü vs. gibi bir çok faktör bu ekibi içinde yer alir. Bilgi çagini yasadigimiz bu dönemde deneme yanilma yoluyla degil olabildigince kesin sonuçlara bakarak karar vermelidir.


Gebelikten Önce Anne Adaylarina Önerilecek Tibbi Yaklasim:




Genel saglik muayenesi
Dis bakimi ve tedavisi
Hastaligi geçirmemisse kizamikçik asisi
Ailede kalitsal bir hastalik varsa genetik danismanlik
Uzun süren sistemik hastaliklarda uzmanina danisma (kalp, asthma, diabet, hipertansiyon vb.)
Is kosullarinin hazirlanmasi
Sigara ve alkolün birakilmasi
Gebelikle ilgili tibbi bilgilendirme
Folik asit destegi
Psikolojik hazirlik
Gebelik kadin sagligini derinden etkiler. Bu yüzden gebelik vesilesiyle genel saglik kontrolü olmaniz uygun ve dogrudur.

Gebelikte Yapilacaklar


Hemen baslangicinda gebeligi tanimlamak ve gebelik haftasinin bilinmesi gereklidir. Bu tarihin belirlenmesi ileride yol gösterici olacak ve gereksiz girisimleri engelleyecektir. Ayrica erken gebelikte bazi bulasici hastalik (sarilik, kizamikçik, toksoplazma vs) antikor ve antigenlerine bakarak sakatlik ve çocuga bulasma açisindan önlemler (asi tedavisi) alinabilir.



Kan grubu, kan sayimi, idrar tahlili mutlaka yapilmalidir. Gebelik bulanti ve kusmalari yoksa gebelik öncesi baslanan folik asit 12. Haftaya kadar devam edilirken, demir ve kalsiyum haplarina da baslanabilir.

12.haftada vaginal ultrason ile bebekte ense ödemi ve 16.haftada rahim agzi kalinligi ölçümü yapilmalidir.

16-18 haftalar arasi üçlü test ile down sendromu ve omurga açiklik varligi arastirmasi yapilir.

20-22 haftalik gebelerde bir perinatolog tarafindan sakatlik açisindan ileri düzey ultrasonografi yapilabilir. Kadin-dogum hekiminizin bebegin sakatliklarinin hepsini bilmesi mümkün degildir.

Kan uyusmazligi olan annelerde 28.haftada erken Rho-gam ignesinin yapilmasi bebegin etkilenmesini azaltacaktir.

24-28 haftalarda açlik kan sekeri ve 50 gr seker yükleme testi mutlaka yapilarak, gebeligim olusturdugu geçici seker hastaligi aranmali ve tedavisi yapilmalidir.


Rizikolu gebelerde (hipertansiyon, diyabet, agir kansizlik, kan uyusmazligi, sezaryenle dogum yapanlar vb.) 32 haftadan itibaren NST (çocuk kalp atislari grafisi) ile takip edilmeye baslanmalidir.Böylece anne karnindaki bebegin sikintiya girmesi erken olarak tespit edilip önlemler alinabilir. Her kontrolde idrar tetkiki istenerek albümin ve iltihap varligi arastirilir. 36.haftada HbsAg-sarilik-testi yapilir. Annede test (+) ise etrafindaki kisiler arastirilir ve gerekli olursa onlara asi yapilir. Dogan bebege serum ve asi baslanir. 0-1-6 aylarda 3 kez asisi yapilan çocugun bulasici sariliga karsi asilanip asilanmadiginin kontrolü yaptirilir.


Daha önce sezaryen ile doguran hastalar 39.haftada sezaryen için hazirlanir. Normal gebeler 40.haftadan sonra NST ve ultrason yapilarak 42.haftanin sonunda hastaneye yatirilarak suni sanci ile dogurtulmaya çalisilir.


Tüm bu önlemler gebelerin çok küçük bir bölümünde ortaya çikmasi muhtemel hastaliklari tespit etmek için alinmaktadir. Gebelerin büyük çogunlugu (%97) saglikli bebeler dogurmaktadir. Ancak isin sansa birakilacak bir yönü yoktur. Çünkü bir tek sakat veya sagliksiz bebek tüm ailede büyük sosyal, ekonomik, ruhsal ve bedensel rahatsizliklara neden olabilir. Tüm bu önlemler riski sifira indirgemez ama en aza çekerler. Bu her insanin, annenin, babanin ve çocugun hakkidir. Bebeginizle birlikte mutlu bir yasanti diliyoruz.

0 yorum: