18 Aralık 2007 Salı

Fetal Ekokardiografi

Fetusun gebe kadının karnından ultrason ile gözlenebilmesi fetal hastalıkların tanı ve tedavisine yeni boyutlar kazandırmıştır. Garret ve Robinson’un M-Mod ile başlattıkları bu incelemeler günümüzde tüm ekokardiogarfi yöntemleri ile devam etmektedir.

Fetusun gebe kadının karnından ultrason ile gözlenebilmesi fetal hastalıkların tanı ve tedavisine yeni boyutlar kazandırmıştır. Garret ve Robinson’un M-Mod ile başlattıkları bu incelemeler günümüzde tüm ekokardiogarfi yöntemleri ile devam etmektedir.
Doğumsal kalp hastalıklarının(DKH) görülme sıklığı halen 1000 canlı doğumda 8-9 olarak kabul edilmektedir.En sık rastlanılanlar ventriküler septal defekt, pulmoner stenoz, atrial septal defektir. Doğumsal kalp hastalığı olan bir çocuktan sonra tekrarlama sıklığı % 2-5 arasındadır. DKH olan annelerin bebeklerinde oldukça yüksek oranlar bildirilmiştir.DKH olan bebeklerin % 4-5’inde kromozom bozuklukları gözlenir.
Fetal kalbin anotomi ve fonksiyonlarının ultrason ile gözlenmesi

Fetal kalbin ultrason ile araştırılmasına ait ilk çalışmalar 1970’li yıllara dayanmaktadır.Günümüzde fetal ekokardiotokografi fetal DKH ‘lerin tanısında iyi yerleşmiş bir yöntemdir.Bu tekniğin yaygınlığı henüz kısıtlıdır. Çünkü bu konuda hem yetişmiş tecrübeli bir hekim hem de titiz bir çalışma gereklidir. Bu neden dolayı tüm gebeleri bu şekilde tarama söz konusu değildir.Bu olayı 2. düzey ultrasonografi olarak düşünmeli ve eğer 1. düzey ultrasonografide hekim süpheli bir patoloji görürse ya da tablo 1. de görülen koşullar söz konusu ise fetal ekokardiografi istenmelidir.

Şimdilik ayrıntılı kardiak inceleme tüm gebeliklerde istenmemekle birlikte bir çok yazar özel eğitim görmemiş ultrasonografistlerin fetal anatomi için yapılan sonografik inceleme sırasında fetal kalbin bazı görünümlerini kullanmalarını önerirler. Örneğin dört odanın, aortanın ve pulmoner arterlerin çıkışlarının görünüm farklılığının gözlenmesi gibi.

Yüksek frekanslı ultrasonların kullanılmasıyla tüm kardiak çıkışlar 14. haftadan itibaren gözlenebilinirse de teknik yönden fetal ekokardiografi için en uygun zaman, gebeliğin 20-26. haftalar arasındır. Erken gebelikte fetusun hareketliliği, büyük fetuslarda ise kaburga ve vertebraların gelişmesi ekokardiografiyi güçleştirir.Prenatal takipler sırasında ekokardiografi yapamıyan bir jinekolog aşagıda yazılan durumlarda ekokardiografi istemelidir.


Anneye ait nedenler

· Doğumsal kalp hastalığına ait aile öyküsü
· Maternal Diyabet
· Gebelikte annenin ilaç kullanımı
· Gebelilte annenin infenksiyon geçirmesi
· Alkolik gebe
· Annenin bağ dokusu hastalığı
· Annenin fenilketonürili olması

Fetusa ait nedenler

· Polihidroamnios
· Nonimmun hidrops
· Disristmi
· Ekstrakardiak anomaliler
· Kromozom anomalileri
· Simetrik intrauterin gelişme geriliği

Hepinize sağlık ve mutluluk dolu günler dileriz.


Grafik Kaynak: “Obstetrik ve Jinekolojide Sonografi” Prof. Dr. Atıl Yüksel

0 yorum: