18 Aralık 2007 Salı

Süt ve Yoğurt

İnsanoğlu, çeşitli memeli hayvanların kendi yavrularının büyümesi için ürettikleri sütten yararlanmayı, çok eski çağlarda öğrenmiştir. Yaklaşık 5000 yıldır süt içiyoruz.

Türkiye’ de kişi başına düşen işlenmiş ve ambalajlanmış süt tüketimi yılda yalnızca 6 litredir. Bu rakamla diğer Avrupa ülkelerinin çok gerisinde, en son sırada yer alıyoruz.



ÜLKE KİŞİ BAŞINA TÜKETİLEN SÜT MİKTARI
YIL/ LİTRE/ KİŞİ BAŞINA
FİNLANDİYA 139
İSPANYA 108
İNGİLTERE 100
PORTEKİZ 91
FRANSA 75
YUNANİSTAN 65
İTALYA 63
ALMANYA 50
POLONYA 33
TÜRKİYE 6


Süt Tüketim Alışkanlıkları
Hastalıkların önlenmesi, temiz süt kullanmakla olasıdır. Süt alınırken, pastörize ya da steril edilmiş (uzun ömürlü süt) süt tercih edilmelidir. Günlük sütler, kutu ya da şişe pastörize edilmişlerdir.

Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5 C’ de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.

Uzun ömürlü süt(UHT) ise , kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında aylarca tazeliğini korur.

Avrupa ülkeleri açık süt satışını biz henüz işlenmiş ve paketlenmiş sütle tanışmadan çok önce yasaklamışken, yapılan tüketici araştırmalarına göre ev hanımlarının %60’ ının açık süt kullandığı tespit edilmiştir.

Bu gruptaki tüketicilerin çoğunluğu, sokak sütünün su ve diğer katkı maddeleri içerdiğini bilmelerine rağmen tercihlerini sürdürmektedir.

1997 yılında yapılan bir tüketici araştırmasına göre, uzun ömürlü süt (UHT) kullanıcılarının % 64’ ünün, uzun ömürlü sütün katkı maddesi içerdiğine inandığını, bu rakamın sokak sütü kullanıcılarında %78’ e çıktığı saptanmıştır. Oysa uzun ömürlü sütte katkı maddesi bulunduğu inanışı doğru değildir.


Günlük Tüketilmesi Gereken Süt-Yoğurt Miktarları



ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE
GÜNLÜK OLARAK TÜKETİLMESİ GEREKLİ
SÜT-YOĞURT MİKTARI 1-3 YAŞ 4-6 YAŞ 7-15 YAŞ 15+ YAŞ
500 GR 400 GR 400 GR 400 GR


1 SU BARDAĞI SÜT : 200 GR OLARAK KABUL EDİLİR.



YAŞLILIK
DÖNEMİNDE
GÜNLÜK OLARAK
TÜKETİLMESİ GEREKLİ
SÜT-YOĞURT MİKTARI ERKEK KADIN
45-65 YAŞ 65+ YAŞ 45-65 YAŞ 65+ YAŞ
350-400 GR 400-500 GR 350-400 GR 400-500 GR



Yoğurdun Bağışıklık Sistemine Etkisi

Yoğurt hepimizin yakından tanıdığı mükemmel bir besin. İyi bir kalsiyum olması yanında pek çok araştırmacı tarafından farklı yönleriyle incelenmiş ve hastalıklarla ilişkisi de araştırılmış.

Özellikle yoğurdun ve yoğurt üertiminde kullanılan laktik asit bakterilerinin kanser, enfeksiyonlar, gastro intestinal hastalıklar ve astım gibi hastalıkları önleyici etkilerine bakılmış ve tüm bu hastalıkların oluşmasında en önemli nedenin bağışıklık sistemi olduğu saptanmıştır.
Yoğurdun bağışıklık sistemini uyarıcı etkisi bilinmektedir. Bu etkinin hastalıkların önlenmesinde önemli bir etken olabileceği belirtilmektedir.

Yoğurdun fazla tüketildiğinde özellikle yaşlılar gibi bağışıklık sistemi baskılanmış gruplarda immün yanıtı ve bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklara karşı direci arttırmaktadır.

0 yorum: