25 Aralık 2007 Salı

VİTAMİN NEDİR

VİTAMİN NEDİR ?

Vitaminler, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan organik bileşiklerdir. Vitamin Latince yaşam anlamına gelen “vita” sözcüğünden kaynaklanır. Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak iki gruba ayrılır .

YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER : A, D, E ve K vitaminleridir .

SUDA ERİYEN VİTAMİNLER : B grubu vitaminler ile C vitaminidir .

ÖNEMİ

A vitamini Enfeksiyonlara karşı direnci arttırır normal büyüme, üreme, kemik ve diş gelişimi, görme için gereklidir. Cildin tırnakların ve saçların sağlıklı kalmasını sağlar. Diş ve dişetleri için büyük önem taşır .


Kayısı,kuşkonmaz,

maydanoz,

ıspanak,

havuç,kereviz, marul, portakal, erik, domates


D vitamini İnce bağırsaklardan kalsiyumun emilmesine yardımcı olur, kalsiyumun kemiklerde ve dişlerde tutulmasını sağlar .


Balık yağı, balık, yumurta, tereyağı,

karaciğer, et, sebzeler, güneş


E vitamini Antioksidan etkilidir. Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatıyor Yaşlı kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirir. Hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar .
[marul ile ilgili mağazamızdaki ürünleri görmek için tıklayabilirsiniz] marul1.jpg" width=179>

Buğday, tohumlu besinler, soya

fasulyesi yağı, arı sütü, ceviz,

marul, tere, kereviz, maydanoz,

ıspanak, lahana, mısır yağı,

mısır, yulaf ta


K vitamini Karaciğere gelen K vitamini burada üretilen bazı pıhtılaşma faktörlerinin yapımında rol alır. K vitamini takviyesi yalnızca kanamalı hastalarda verilir.
[yumurta ile ilgili mağazamızdaki ürünleri görmek için tıklayabilirsiniz] Yumurta.jpg" width=179>

Ispanak,kabak, marul, yeşil domates,

yeşil biber, inek sütü, peynir,

tereyağı, yumurta, kırmızı et,

pirinç, karaciğer, mısır, muz,

şeftali, çilek


B1 vitamini Kasların ve sinir sisteminin faaliyeti için gereklidir.Yetersizliğinde iştahsızlık, huzursuzluk, bellek zayıflığı ve dikkat azalması görülür.


Buğday, kepek, bira mayası, taze

sebze meyve, koyun eti, sığır

eti, balık eti, yumurta, süt






B2 vitamini Eksikliğinde dilde kızarma, yanma hissi, ağız çevresi ve dudaklarda kızarma, tahriş, çatlaklar, gözlerde kaşıntı, yanma hissi, katarakt oluşumu, saçların dökülmesi, çocuklarda büyüme yavaşlaması, kilo kaybı, sindirim sorunları oluşur .


Karaciğer, böbrek, buğday unu,

patates, et, süt, yumurta, peynir,

kepek, yeşil sebzeler, havuç,

fındık, yer fıstığı, mercimek


B3 vitamini Yetersiz beslenme sonucu deriyi sinir sistemini tutan pellegra adlı hastalık ortaya çıkar. Hücrelerin oksijeni kullanabilmeleri için gereklidir. Midede sindirimin temel taşları olan asitlerin üretimini sağlar.
[limon ile ilgili mağazamızdaki ürünleri görmek için tıklayabilirsiniz] limon.jpg" width=179>

Bira mayası, kepek, yer fıstığı,

sakatat, kırmızı et, balık, buğday,

baklagiller, un, yumurta, süt,

limon, kabak, incir, portakal,

hurma


B5 vitamini Doğada bol olduğu için eksikliğine rastlanmaz. Ayrıca bir miktar bağırsaklarda da yapılmaktadır. Eksikliği kan şekerinde düşme, ellerde titreme, kalp çarpıntıya neden olur .


Karaciğer, kırmızı et, tavuk,

yumurta,

ekmek, sebzeler


B6 vitamini Sinir sistemi ve hormonların çalışmasını düzenler.Vücudun savunmasında antikor ve akyuvar oluşumunda rol oynar. Eksikliğinde migren tipi baş ağrısı, kansızlık, ciltte kuruluk, görme problemleri, uyuşukluk, adale zayıflığı ve krampları oluşur .


Karaciğer, böbrek, kırmızı et, balık,

yumurta, ekmek, sebzeler




B11 vitamini Kırmızı kan hücreleri ve sinir dokularının oluşumunda aktif rol oynar. Hücre bölünmesi için gereklidir. Bu etkisi ile büyümeyi de sağlar. Anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin gelişimi için de gereklidir. Eksikliğinde iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, unutkanlık, çarpıntı gibi bazı kalp sorunları oluşabilir .


Karaciğer, böbrek, kırmızı et,

ıspanak, marul, yumurta, ekmek,

portakal, muz




B12 vitamini Besinlerle veya sigara gibi alışkanlıklarla vücuda giren siyanürü etkisiz hale getirir. Eksikliğinde dilde hassasiyet, şişme, kızarma, hayal görme, depresyon, adalelerde kasılmalar, sinir iltihaplarına bağlı olarak el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma şikayetleri oluşur .


Karaciğer, yürek, böbrek, kırmızı et,

tavuk, balık, süt, peynir, yumurta




C vitamini Vücudumuz C vitaminini üretemez bitkiler ve bazı hayvanlar bu vitamini üretebilmektedir. Besinlerle alınan vitamin 2 saat içersinde kullanılır 4 saat sonunda kandan uzaklaşır. Yaraların iyileşmesini, damarların sağlıklı olmalarını sağlar.Vücudun savunma sistemini artırıcı etkisi vardır. Histamin yapımını azaltarak alerjik olayların şiddetini düşürür. Eksikliğinde diş eti kanamaları ve çekilmeleri olur.


Siyah üzüm, narenciye, çilek, kavun,

karpuz, yeşil biber, maydanoz,

brokoli, havuç, soğan, bezelye




Kaynak: http://www.bilkent.edu.tr/~bilheal/

0 yorum: