Okul Çağı Çocuklarının Beslenmesi
Okullar yakında açılıyor ve çocukların sağlıklı olarak okula başlamaları ve okul zamanı sağlıklı olmaları onlar için büyük önem taşıyor. Beslenme, hele bir de çocukları biraz kilolu ise, anne-babaların çocuklarının sağlığı açısından önemle üzerinde durdukları bir konu.
Memorial Hastanesi Diyet Hizmetleri Yöneticisi Dyt. Buket Kavakoğlu’ndan, okul çağı kilolu çocuklar için beslenme önerileri aldık.
Şişman bir çocuk için hedefler sırasıyla,
1) Normal büyüme ve gelişmenin devamını sağlamak
2) Daha fazla kilo artışını engellemek
3) Kilo verdirmek
Görüldüğü gibi çocukluk çağı şişmanlığında öncelikle çocuğun büyüme ve gelişmesi gelir, bu yüzden kesinlikle çocuğunuzu kilo verdirme amacıyla aç bırakmayın ya da büyüklerin uyguladıkları düşük kalorili diyetleri çocuklarınıza uygulatmaya kalkışmayın. Bu dönemde yapacağınız hatalı bir yaklaşım çocuğunuzu tüm hayatı boyunca kilo problemiyle uğraşmak zorunda bırakabilir. Beslenmesiyle ilgili neler yapabilirsiniz?
1) Öncelikle çocuğunuza anne-baba olarak siz iyi örnek olmalısınız. Babası televizyon karşısında cips yiyen ya da annesi sebzeyi görünce yüzünü buruşturan bir çocuktan aksi davranışları beklemek mümkün değildir.
2) Eve cips-çikolata-kolalı içecekler- hazır meyve suları gibi besinleri almayın. Bu tip gıdalarla ev ortamında karşılaştırmayın. Israr ederse onunla oturup bu tip besinlerin bünyesine nasıl zarar verdiğini uygun bir dille anlatın ama sakın korkutmayın.
3) Okula gidiyorsa ve beslenme çantasını siz hazırlıyorsanız kek-kurabiye-börek-meyve suyu gibi besinler yerine “sandviç + süt/ayran + meyve” tarzında menüler hazırlayın.
4) Okulda yemek veriliyorsa okul yönetiminden menüleri isteyin ve çocuğunuzu seçimler konusunda bilgilendirin. Ayrıca evdeki yemeğini okulda yemediklerini tamamlayacak şekilde organize edin.
5) Çocuğunuzu oyunlara ve harekete teşvik edin. Hatta siz de onunla birlikte hareket edin. Unutmayın çocuklar çoğunlukla anne-babalarını örnek alırlar.
6) Ara öğün alışkanlığı kazandırın. Bu öğünlerde meyve-sandviç-süt-sebze çubukları gibi alternatifler sunun.
7) Sevmediği bir besin grubu varsa bir diyetisyene danışın. Yerine ne verebileceğinizle ilgili size yardımcı olacaktır.
8) Asla diyet için zorlayıcı olmayın ve çocuğu listelere mahkum etmeyin. Yavaş yavaş ve kademeli olarak alışkanlıklarını değiştirmeye çalışın.
9) Sağlıklı yemekleri birlikte yapmaya çalışın. İçinde emeğinin bulunduğu bir besini daha kolay ve severek yiyecektir.
10) Fast - food restoranlarında hamburgerin yanında patates, kola yerine ayran ve salata isteyin.
KAYNAK: Memorial Hastanesi
23 Aralık 2007 Pazar
Okul Çağı Çocuklarının Beslenmesi
Gönderen admin zaman: 05:28
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder