23 Aralık 2007 Pazar

Şifalı Bitkiler Beslenme

ŞİFALI BİTKİLERİN DOĞAL BESLENMEDE Kİ YERİ VE ÖNEMİ

Şifalı Bitkileri beslenme sistemimiz içinde kullanmayı mutlaka alışkanlık haline getirmeliyiz, Çünkü; Tıpkı insanlar gibi bitkilerde kendilerini gerek iç gerekse dış kaynaklı toksin ve patojenlere (Hastalıklara yol açan unsur) karşı korumak zorundadır. İnsan bedeninde olduğu gibi bitkilerde bu amaçla bazı kimyasal maddeler üretirler. Bu kimyasal maddeler pek tabii ki insan bedeni içinde yararlıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirirler. Güçlü bağışıklık sistemi,salığın korunması ve hastalıklarla bedenimizin mücadele edebilmesi açısından yaşamsal önem taşır. Ayrıca Şifalı bitkiler anti-oksidan etkilidir ve serbest radikallere karşı çok etkilidirler.

Fakat şifalı bitkilerin bu olumlu etkilerini bedenimizde gösterebilmesi için toplanmasının,kurutulmasının ve muhafazasının doğru şekilde yapılmış olması şarttır. Şifalı bitkiler kimyasal ilaç ve gübre kullanılarak kirletilen tarım arazilerinden ,araç geçen yollardan ve şehir merkezlerinden uzakta olan yerlerden toplanmalıdır. Çünkü şifalı bitkiler kimyasal ilaç ve kurşunu çok çabuk bünyelerine çekerler ve bedenimiz için şifalı olan özelliklerini kaybederler.

Şifalı bitkiler toplama için en elverişli oldukları ve içerdikleri etken maddelerin en yüksek seviyede olduğu zaman dilimi içinde toplanmalıdır; Güzel kokulu otların ve bitkilerin yaprak ve çiçekleri toplama mevsiminde sabah çiğ üzerinden kalktıktan sonra, kök kısımları ise gün batarken toplanmalıdır. Ayın konumunun da şifalı bitkiler üzerinde büyük önemi vardır; şifalı bitkilerde etken madde kaybı olmaması açısından hilalde çiçek ve yapraklar dolunayda ise kök bitki toplanmalıdır.

Bu şekilde toplanan şifalı bitkiler için kurutulma tarzı da çok önemlidir; Güneş görmeyen ,sürekli havalandırılan ,nemden uzak ve belirli sıcaklıktaki odalarda bitkiler üst üste gelmeyecek ve birbirine değmeyecek şekilde alttan ve üstten hava alabilen terek ve kurutma dolaplarında renk kaybı olmayacak şekilde kurutulmalıdır.Saklanması ve depolanması cam kavanoz ya da hava alan bez torbalar içinde nemden uzak ve temiz bir depoda olmalıdır. Bu şekilde toplanıp,depolanan bitkinin 1 yıl içinde tüketilmesi gereklidir.

Şifalı bitkilerin çiçek kısımları daha çok cildin gözeneklerini,kök ve ağaç gövdesindeki kabuk kısmı ise mide ve karaciğeri etkiler. Acımtırak bitkilerden (Kekik,rosemary(biberiye) gibi ) köklerden ve ağaç kabuklarından (tarçın ,Zencefil gibi) yapılan içecekler sabahları aç karnına içilmelidir; çünkü bunlar kan dolaşımını etkiler. Gece içilirse uykuyu engelleyebilir. Bitkilerin taze çiçeklerinden yapılan çaylar çeşitli rahatsızlıklarda olumlu sonuçlar verir. Özellikle papatya,ıhlamur,menekşe (yaprağı) yabani gül, melisa,akdiken çayları yararlıdır. Ayrıca Maydanoz,adaçayı,kekik, nane, mercanköşk çayları da pek çok rahatsızlığa iyi gelir. Bitkilerin yaprak ve çiçekleri çay olarak kullanılacaksa demleme usulü yapılmalı ve 1 çorba kaşığı bitki 1 büyük kupa su için yeterlidir. Kök ve kabuk kısımlarda ise kaynatma yöntemi kullanılabilir.

0 yorum: