Damağımızdaki tadı, çocukluk ve ilk gençlik günlerinden beri okul köşelerinde mis kokusuyla kestanecinin ''Bursa'nın kestanesi, okka çeker beş tanesi" sesi hatıralarımızın en özel yerinde saklı kalan ,KESTANE......
Havaların soğumasıyla başlayan kış akşamları evimizi sobalı olarak kullandığımız zamanlarda etrafına toplanarak çıt çıt seslerinle, sohbetleri böldüğü kış gecelerinin vazgeçilmez dostu her ne kadar şu anda çoğu evlerimizde soba kalmamış olsa da Kışın bu günlerinde,sokak köşelerinde kurulan mangalarda ,sofralarda, sinema önlerinde, okul kapısında, şekercilerde görebiliyoruz.......
Besleyici olmasından başka Faydası saymakla bitecek gibi değil. *Kabuklarının suda kaynatılmasıyla hazırlanan ilaç ateş düşürüp sinirleri yatıştırıyor .
*Meyvesi kasları kuvvetlendiriyor, kan dolaşımını düzenliyor. Bedenin ve zihnin yorgunluğunu gideriyor, kansızlığa çare oluyor.
*Şeker, protein, yağ, sodyum ve potasyum içeriyor!..Kestane birçok hastalıktan da koruyor insanoğlunu..
*Çocuk, genç ve yaşlılar için çok değerli bir enerji kaynağı,hatta yaşamı uzattığı da söyleniyor.
* Kestane, en çok potasyum düşüklüğünden yakınanlara öneriliyor çünkü 100 gramında tam 500 mg potasyum bulunuyor. fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir ve sodyum mineralleri ile C, B1, B2 ve PP vitaminlerini içeriyor.
* Taze kestane, limonun 100 gramı kadar C vitamini içerir. Kestanenin, 100 gramında 200 kalori bulunuyor.
*Kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve beyinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık iksiri.
*Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenliyor.Kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önlüyor.
*Damar sertliği ,yüksek tansiyon,şeker hastalarının fazla yememesi önerilir.
*Balla karıştırılmış kestane püresi ise özellikle iştahsız çocuklara öneriliyor
.
Kestane haşlanır ya da közde pişirilerek yenir.Fransız mutfağı olmak üzere birçok Kuzey Yarım Küre ülkesinin mutfağında vazgeçilmezi olan kestane,Et ve sebze yemeklerin hazırlanmasında, çeşitli salatalarda lezzet arttırıcı olarak yer almaktadır.
Tatlılara eklenmeden önce kestanelerin kabuklarını çizip üzerini örtecek kadar su ile doldurun. Haşlayıp süzün ve kabuklarını soyun
* Yemeğin pişmesine 15 dakika kala ilave edin. Kestane en çok hindi eti ve kuzu etine çok yakışıyor. Kış sebzelerinden kereviz, patates ve havuçla uyum sağlıyor.
* Tatlı olarak muz ve elma gibi meyvelerin yanı sıra çikolata sosu ile de hazırlanabiliyor.
*Kestaneyi püre haline getirdikten sonra şekerle karıştırıp dilediğiniz meyve ya da çikolata sosu ile zenginleştirerek sofranıza getirebilirsiniz.
* Haşlanmış kestane ile kek ve pastalar hazırlayabilirsiniz. Hemen her yaştan insanın severek yediği kestane şekerini evinizde yapabilirsiniz.
*Kestaneler öğütüldüğünde, badem ve fındıktaki gibi yağlı bir yapı yerine güzel ve tatlı bir un haline gelir. Bazı araştırmacılar inek sütündeki süt şekeri laktozun çocuklar için alerjik etkisi nedeniyle çocuklara uygun tatlı ve çorbaların hazırlanmasında kestane ununun alternatif bir ürün olabileceğine dikkati çekmektedirler. Kestane unu ayrıca, sütlü puding türü ürünlerde, ekmek yapımında,corn flakes yapımında da kullanılabiliyor.Buğday ununun içerisinde bulunan ve ekmeklerle keklerin kabarmasını sağlayan gluten maddesi kestane ununda yoktur. Bu nedenle kestane unuyla hazırlanan ekmekler ve kekler kabarmaz.
Kestane, insanoğlunun bala batırarak tatlıya dönüştürüp yediği ilk meyvelerden biri olduğu,antik çağda kutsal sayıldığı için saraylarda verilen büyük şölenlerin değişmez meyvesi olarak yendiği, Güney Avrupa'nın bir köyünde dört bin yıllık dev bir kestane ağacı olduğu rivayet edilir. . 50 metre çapındaki gövdesi ile dev yapraklarıyla neredeyse tüm köyü kapladığı yapraklarının adalet dağıttığına inanılan ağaç için "200 kişilik şövalye ordusu" deniliyormuş. Antik çağlardan beri aşk iksiri olarak bilinen bu güzel meyve bu günlerde bol bol yiyin.
Kestane kebabı özellikle kış gecelerinin vazgeçilmez keyiflerinden birini pişirirken neler yapmalıyız?
*Kestaneleri yıkayıp kurulayın X şeklinde çizin. Üst ızgarası yanan bir fırında pişirin. Sobanın üzerinde ya da mangalda da pişirebilirsiniz. Ayrıca gazlı ocak üzerinde teflon tavada pişebilir. .
* Kestanenin daha lezzetli olması için önce kabukları çizilip 1 saat soğuk suda tutulur. Oradan alınıp kaynayan suya atarak 30 dakika pişmeye bırakılır. 5 dakika kadar üzeri büyük lahana yaprağı ya da yünlü bir bezle örtülürse tadı çok güzel olur.Haşlama suyuna 2 damla zeytinyağı konulursa çabuk soyulur.
*Haşlamadan önce kabuğunun üzeri bıçakla x şeklinde çizin, haşlandıktan sonra soğuk sudan geçirilirse çok çabuk soyulur.
*Fırında kestane kebap olacaksa üzeri çizildikten sonra bir saat kadar buzlu ya da soğuk suda bekletilirse çok çabuk pişer, çok lezzetli olur.
*Çabuk soyulması için bir gece buzdolabında bekletildikten sonra çizilip kaynar suya atılır ve 5 dakika tutulur. Ardından buzlu ya da soğuk suya atılır ve 2 dakika sonra çıkartılır.
Bol Olan bu günlerde bol bol yemeniz dileğiyle.................
23 Aralık 2007 Pazar
Kestane
Gönderen admin zaman: 05:00
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder