11 Şubat 2008 Pazartesi

Sınırsız bilgi kaynağının aracı NLP

Sağlık, eğitim ve iş dünyasında kullanılabilen NLP yöntemi, içimizde varolan sınırsız bilgi kaynağını doğru kullanabilmeyi öğretiyor. NLP sistemi ile “beyin” aracılığıyla algılanan her şey “uygun bir dille” ortaya çıkarılıyor.

Son zamanlarda hiç takıntısı, korkusu, anksiyetesi olmayanların bile belli korkuları ve takıntıları oluştu. Depremden sonra sallanma, göçük altında kalma ve kapalı yerde kalma fobisi hemen herkesin problemi haline geldi. İnsanlar bunlardan kurtulabilmek ve korkularıyla yaşayabilmek için bir takım psikolojik yardımlar almalarının yanı sıra yoga, meditasyon gibi pek çok yan bilimden de medet umuyorlar. NLP de bunlardan biri… NLP’nin sözlük anlamı şöyle açıklanıyor: Neuro: Yaşamdaki tecrübelerimizin sinir sistemimiz sayesinde beş duyumuzla algılanması ve işlenmesi.

Leinguistic: Sinirsel temsillerin kodlandığı, sınırlandığı ve anlama kavuştuğu dil ve sözsüz iletişim sistemleri. Programming: Belirlenmiş hedeflere ulaşmak için iletişimimizi ve sinir sistemimizi organize etmek.

NLP’nin kullanılım alanları
Yöneticilerin eğitimi, bilinçaltı satış ve ikna teknikleri, motivasyon, karar verme, iletişim becerileri, alerji ve ağrıların yok edilmesi, moral gerektiren rahatsızlıklar, fobiler, bağımlılıkların giderilmesi ve hatta kilo verme ile mevcut olmayan davranışların kazanılması NLP’nin uygulandığı alanlardan sadece bazıları.

NLP bir davranış biçimi olarak yorumlanıyor; yaşama, az rastlanan bir öğrenme fırsatı olarak bakan bir davranış biçimi… “İnsanları etkileyen iletişim biçimleri” ve “neyin öğrenmeye değer olduğu” konularında ustalaşmayı amaçlıyor. Her davranışın bir yapısı olduğunun öğrenilmesiyle yola çıkılıyor.

NLP’nin Türkiye’deki uygulayıcılarından biri olan Tamer Dövücü, NLP’yi öğrenen kişinin, algılarını ve bilgilerini bir zamanlar imkânsız gibi görünen sonuçlara ulaşmak için organize ettiğini söylüyor.

Kısaca NLP, insanın kendi içinde varolan sınırsız bilgi kaynağını doğru kullanmayı öğrenmek, ruh hâlini değiştirebilmeyi, istediği an güçlü ve mutlu olabilmeyi, insanlarla kolay uyum sağlamayı ve sözsüz iletişim geliştirebilmeyi sağlıyor.

Hangi durumlarda NLP?
Sağlık:
Strese dayalı hastalıkların (psikosomatik) tedavisinde tıbbi tedaviye yardımcı olarak,
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde,
Alerjilerde,
Ağrılarda,
Moral gerektiren tüm rahatsızlıklarda.

Eğitim:
Hızlandırılmış eğitimde,
Eğitimcilerin eğitiminde,
Öğrenmenin öğrenilmesinde,
Hafıza tekniklerinde,
Yaratıcı öğrenmede,
Sınavlara stressiz hazırlanmada,
Öğrenme zorluklarının yenilmesinde.

İş dünyası:
Yönetici, teknisyen ve takımların eğitiminde,
Bir bütün olarak öğrenen organizasyonların kurulmasında,
Başarılı yöneticilerin, satıcıların modellenerek, davranışlarının meslektaşlarına aktarılmasında,
Motivasyon, karar verme ve iletişim becerilerinde kullanılıyor.

0 yorum: