20 Şubat 2008 Çarşamba

Bol bol C vitamini yemeniz gerekir


Hamile kadınlarda C vitamini eksikliğinin damar sertliğine yol açarak preeklampsiye (tansiyon artışıyla üre yükselmesi) yol açabildiği saptandı.



Hamilelik ve yüksek tansiyonla ilgili bir toplantıda açıklanan raporda, C vitamini eksikliğinin damar sertliğine yol açtığı belirtildi.
Uzun zamandan beri C vitamininin preeklampsi riskini azalttığının bilindiğini anımsatan bilim adamları, yeni araştırmayla bunu bilimsel açıdan kanıtladıklarını s"ylediler.
Fareler üzerinde yapılan deneylerden alınan sonuçları açıklayan uzmanlar, hamilelerde C vitamini eksikliğinin damarlarda esnekliği yok ettiğini, hamile olmayanlarda aynı sonucun ortaya çıkmadığını s"ylediler.
Pittsburgh šniversitesi Magee-Womens Araştırma Enstitüsü uzmanlarından Dr. James M. Roberts, C vitamini eksikliğinin hamilelerde damarlar üzerindeki olumsuz etkisinin, preeklampsi riskinin ilk işareti olduğunu belirtti.
Preeklampsi geçiren kadınların, hamilelikten sonra da bazı hastalıklara yakalanma riski taşıdıklarına işaret eden uzmanlar, risk grubunda "zellikle 25 ve 35 yaş civarında yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve b"brek rahatsızlıklarının g"rülebileceğini s"ylediler.
Uzmanlar, her 6 dakikada bir kadının hamileliğin yol açtığı zorluklardan "ldüğünü, dünyada her yıl 3 milyon kadının yüksek tansiyondan kaynaklanan peeklamsiye yakalandığını bildirdi.

0 yorum: