20 Şubat 2008 Çarşamba

İlk kez emzirirken nelere dikkat etmeli


Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları bebeğini ilk kez emzirecek bir annenin dikkat etmesi gereken hususları anlattı


Bilimsel araştırmalar bebeğin beden ve ruh sağlığı için en uygun besinin, annenin kendi sütü olduğunu ortaya koyuyor. İlk altı ay yalnızca anne sütüyle beslenen bebekler sağlıklı büyür ve gelişirler. Başta ishal olmak üzere mikroplu hastalıklara yakalanmaz, bebeklik döneminden sonra da daha az hastalanırlar. Üstelik anne sütüyle beslenen bebeğin D vitamini dışında su dahil hiçbir ek sıvıya, ek besine ve vitamine ihtiyacı yoktur.

Pes etmemelisiniz
Acıbadem ve Alman hastanelerinin çoçuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları sağlıklı her annenin bebeği için yeterli miktarda süt üretebileceğini belirtiyor ve önemli bir noktaya da dikkat çekiyorlar: Annenin bebeğini emzirmesi ile anne-bebek ilişkisi güçlenir, annenin bebeğini benimsemesiyle bebeğin sağlıklı bir kişilik kazanması kolaylaşır.
Bebeğini ilk kez emzirecek annelerin heyecanlanması normal bir davranıştır. Ama bu konuda belirli noktalara dikkat edildiği takdirde işin üstesinden gelmek hiç de zor değildir.
Unutmayın ki, bebeğinizi emzirirken ona doğanın sunduğu en iyi besini veriyorsunuz. Bu nedenle, ilk günlerde bazı zorluklar yaşasanız bile pes etmeyin. Sonuçta emzirebilmek ve yaşamın ilk ayları boyunca saf anne sütü verebilmek sizin bunu yapma arzu ve inancınıza bağlıdır. "Ben bunu yapacağım" dediğinizde işin yüzde 90'ı çözülür.

Birlikte öğreneceksiniz
Bu beceriyi bebeğinizle birlikte siz de öğreneceksiniz. Önceleri nasıl emeceğini bilmiyor ve uzun süre emmeye uğraşıyorsa üzülmeyin, biraz sabırlı olun. İlk haftaları atlattıktan sonra onu aylar boyunca başarıyla emzireceksiniz.
Doktorlar emzirmeye doğumdan hemen sonra başlanması gerektiğini söylüyor. Ardından şunları ekliyorlar: Doğumdan sonra ilk birkaç gün içinde gelen koyu süt bebeğe mutlaka verilmeli. Doğumdan sonra bir-iki gün süt gelmese bile mamaya geçilmemeli, biberon verilmemeli, bebek emzirilmeli. Bebek sık sık memeye tutulunca üç-dört gün sonra bile süt gelebilir. Yenidoğan ve sarılığı olan bebekte de emzirme sürdürülmeli..
Bebeğiniz emmeye başladıktan sonra yanma veya acı hissederseniz bebek memeyi yanlış yakalamış olabilir. Bu durumda derin bir nefes alıp gevşemeye çalışın. Bebeğiniz huzursuzsa ve sinirleniyorsa pozisyon ve tekniğinize mutlaka tekrar göz atın çünkü büyük ihtimalle burada bir sorun vardır. Bebeğinizin ağız köşesinden parmağınızı sokun, emzirmeye ara verin ve tekrar deneyin. Endişe etmeyin ve doğru pozisyona gelene kadar tekrar deneyin.

Acıkma belirtileri
Bebeğiniz acıktığında göğsünüze ilgi gösterir. Ağzını açar, aranır. Emme hareketleri yapar. Ağlar. Bazı bebekler uykulu olur ve uyanmakta zorluk çekerler. Yaklaşık iki-üç hafta yeterli miktarda emmeden bebeğinizin uyumasına izin vermeyin. Uyuduysa ve son beslenmenin üstünden üç-dört saat geçtiyse uyandırın ve emzirin.
Emzirme sürecinde eğer ilaç kullanmanız gerekirse mutlaka doktorunuza danışın. Bazı ilaçlar bebeğiniz için zararlı olabilir. İlaç almanız gerekiyorsa emzirdikten hemen sonra alın. Alkol kullanmayın. Sigara içmeyin ve bebekle aynı ortamda sigara içilmesine izin vermeyin.
Kafeinli içeceklerden uzak durun. Kafein bebekte uykusuzluk ve sinirlilik yapabilir, iştahsızlığa da neden olabilir.

Doğru emzirmenin püf noktaları

Alman Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökçe Baslo doğru emzirmenin püf noktalarını şöyle anlatıyor:

  • Emzirmeye başlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın.
  • Rahat bir koltukta dik oturun; ayaklarınızı ve belinizi destekleyin. Yataktaysanız sırtınızı yastıklarla destekleyin.
  • Bebeğinizi doğru pozisyonda emzirdiğinizden emin olun. Başarılı bir emzirme için en önemli faktörlerden biri onun doğru pozisyonda olmasıdır.
  • Bebek emerken burun deliklerinin meme tarafından kapatılmamasına özen gösterin.
  • Göğüs uçlarınızı yalnız su ile temizleyin. Karbonatlı su kullanmayın. Emzirme sonrasında ise kendi sütünüzü göğüs uçlarına sürün.
  • Emzirme sutyeni kullanın. Elbiseleriniz emzirme için kolay açılabilir olsun.
  • Evde rahatsız edilmeyeceğiniz bir yer oluşturun. Bazı zamanlarda bebeğinizi düşünün, sütünüzün artmasına yardım eder.
  • Sigara ve alkol kullanmayın. Sütünüzün miktarını azaltabilir.
  • Acıktığı her zaman emzirin. Anne sütü alan bebekler, mamayla beslenenlere göre daha sık emerler.
  • Anne sütü çabuk sindirildiğinden mideden boşalması daha hızlı olur. Bu nedenle başlangıçta bebeğiniz bir-iki saat arayla emmek isteyebilir. Birkaç ay sonunda gece daha fazla uyuyacak ve emme araları uzayacaktır.
  • 0 yorum: