20 Şubat 2008 Çarşamba

Hamilelikte sigara

Gebelikte sigara içmenin bir zararı daha ortaya çıktı. Yapılan yeni bir araştırmaya göre, sigara içen kadınların çocukları ileride aşırı şişmanlık riski taşıyor

Gebelikte anne adayının sigara içmesinin bir zararı daha ortaya çıktı. Yeni bir araştırmada, sigara içen kadınların çocuklarının ileride aşırı şişman olma olasılığının daha fazla olduğu saptandı.
Almanya'nın Münih kentindeki Ludwig Maximilan Üniversitesi'nden Dr. Rudiger von Kries, araştırmanın sonuçlarını açıklarken, ''Hamilelik olasılığı bulanan kadınlar sigara içmeyi bırakmalı, çünkü bu, yalnızca doğumun hemen öncesindeki ve sonrasındaki hastalık, ani çocuk ölümü ve çocukluk çağındaki astım risklerini azaltmak için değil, aynı zamanda aşırı şişmanlık riskini azaltmak için zorunludur'' dedi.
Von Kries, 1999-2000 yılları arasında 6483 çocukla ilgili verilerin incelenmesiyle bu sonuca vardı.
Bilim adamları, American Journal of Epidemiology'de yayınlanan araştırmanın sonucunda, incelenen ailelerde 638 kadının hamileliği sırasında sigara içtiğini, bunların çocuklarının obez olması riskinin, anneleri sigara içmeyenlere göre 2 kat fazla olduğunun görüldüğünü belirttiler.
Araştırmacılar, çocuğun aşırı şişman olma olasılığının, kadının hamilelikte içtiği sigaranın sayısıyla birlikte arttığına da dikkat çekti.
Sigarayla aşırı şişmanlık arasındaki bağlantının nedeninin kesin olarak bilinmediğini belirten bilim adamları, bunun nedenlerinden birinin, nikotine maruz kalmanın çocuğun beynini gelişme döneminde olumsuz etkilemesi, bunun sonucunda da iştah kontrolüyle ilgili problemlerin ortaya çıkması olabileceğini kaydettiler.

0 yorum: