20 Şubat 2008 Çarşamba

Hamileler güneşe çıkın


Araştırmalar bir gerçeği ortaya çıkarttı. Ana karnındaki bebeğin de güneş ışığına ihtiyacı var. Az güneş ışığı ileriki yaşlarda şizofreniye bile yolaçıyor



Yapılan bir araştırmada, bir kişinin şizofren olma olasılığının, anne karnındayken aldığı güneş ışığı oranıyla doğrudan bağlantısı olabileceği belirtildi.
Güneş ışığı alınmamasının D vitamini eksikliğine yol açacağını belirten bilim adamları, bunun da, ana karnındaki bebeğin beyninin gelişimini etkileyebileceğini bildirdiler.
Avustralya'daki Queensland Şizofreni Araştırma Merkezi'de çalışan psikiyatrist John McGrath, hamilelikte utraviyole ışınlarının az alınmasının, genetik olarak bu hastalığa eğilimli kimselerde dengeyi şizofreni y"nünde bozduğunu "ne sürmüştü.
arelerde yapılan son araştırmalar, bu teoriyi güçlendirdi. Dr. McGrath, şizofreniye yakalanan insanlar gibi, ana karnına düştüğü andan itibaren az D vitamini alan farelerin, yüksek sesten normalden daha fazla ürktüklerini saptadı.
McGrath, vitamin eksikliği olan fare yavrularının beyinlerinde, şizofren insanlarda olduğu gibi, daha büyük boşlukların bulunduğunu belirledi.
Bu son bulguların, hamilelikte D vitamini eksikliğinin şizofreni oluşumunu başlattığını kesin olarak kanıtlamadığı hatırlatıldı. Ancak McGrath, yine de, farelerde yapılan deneylerin D vitamininin çok az alınmasının ''beyinde k"tü şeylere yol açtığını'' g"sterdiğini belirtti.
Daha fazla araştırmada yapılmadan, gebe kadınların fazladan D vitamini almamaları gerektiği, çünkü aşırı vitamin alımının da doğum kusurlarına yol açabileceği belirtildi.

0 yorum: