18 Şubat 2008 Pazartesi

Ayak sağlığı, ayak terlemesi

Ayaklarınızın hayatınız boyunca büyüyüp değişmeyi sürdürdüğünü biliyor muydunuz? Kilo almak, vermek ve normal yaşlanma ayağın şeklini değiştiriyor. Sağlıklı ayaklar vücudunuzun sağlığı için de çok önemli. Ayaklarınıza günlük bakım uygulayarak ve ayağınıza tam uyan rahat ayakkabılar giyerek sağlıklı adımlar atın.

Özelikle şeker hastalarının ayak sağlığına özen göstermesi br zorunluluktur. Çünkü şeker hastaları ve dolaşım sistemi yavaş çalışanlar ayak sorunları konusunda daha fazla risk taşırlar. Nasır, su toplama çok çabuk ciddi sorunlara dönüşebilir. Ayaklara gereken ilgiyi gösterin Ayaklarınızı iyice inceleyin. Her parmağı, topukları, ayaklarınızın başını sonunu inceleyin. Eğer ayağınızın altını göremiyorsanız ayna kullanın. Herhangi bir mantar, su toplaması ya da nasır olup olmamasına dikkat edin.

Ayak sorunlarının çoğu uygunsuz ayakkabı giymekten doğar. Bu yüzden ayağınıza uygun ayakkabıları tercih edin.
Duş alırken ayaklar genellikle unutulur. Her yıkandığınızda ya da duş aldığınızda ayaklarınızı fırçalayın.
Tırnaklarınızın kare biçiminde kesilmiş olmalarına dikkat edin. Tırnaklarınızı fazla kısa kesmeyin, aksi takdirde batık olabilir.
Nemlendirici bir kremle ayaklarınıza masaj yapın.

Nasırlar

Nasır denilen kuru, sert ve kalın deri tabakası genellikle küçük bir sorundur. Oluşumunun sebebi de sürtünme ve baskıdır. Uygun ayakkabı giyildiğinde ve bakım yapıldığında bu sorun kolayca çözülür. Başparmağa biraz yer bırakan yumuşak deri ya da bez ayakkabılar giyin.

Nasırlardan kurtulmanızın yolları ise çok basit:

Deriyi yumuşatmak için alın bir leğen, içini sıcak suyla doldurun, güzel kokulu bir de sabunla köpürtün ve 15 dakika boyunca ayaklarınızı bu suda tutun. Pomza taşı ya da ıslak yıkanma lifi ile nasırlı bölgeyi ovun. Bu uygulamaları düzenli hale getirirseniz derinin kalınlığını ve nasırını kolayca kaldırabilirsiniz. Cilt normale dönene kadar bunu sık sık tekrarlayın. Her yıkandığınızda ya da duş aldığınızda ayaklarınızı sabunlu bez ile güzelce ovun.

Batık

En sevdiğiniz ayakkabınızı giydiniz ve başparmağınızda batmaya benzer bir acı mı hissediyorsunuz?

Batık, tırnağın parmağın içerisine doğru uzamasıdır. Nedeni de çoğunlukla tırnakların fazla kısa kesilmesi ya da dar ayakkabıların giyilmesidir. Sözkonusu bölge enfeksiyon kapmışsa bir doktora görünün. Herhangi bir enfeksiyon söz konusu değilse tırnağın uzamasını bekleyin, uzadıktan sonra da düz olarak kesin. Tırnaklarınızı yuvarlak değil kare şeklinde keserseniz ve dar kesimli ayakkabılara pek rağbet etmezseniz parmağınızın maruz kalacağı hain baskıları engellemiş olursunuz. Parmaklarınızı ayakkabının içerisinde kımıldatacak rahatlıkta olursanız mutlu adımlar atabilirsiniz.

Bunyon

Bunyon, başparmağın iltihaplanıp şişerek ikinci parmağın üzerine çıkma halidir. Kemiğin fırladığı yere bunyon denir. Bunyonlar kalıtımsal olabilir. Genellikle kadınlarda erkeklerden daha çok görülür Yüksek topuklu dar ayakkabılarda parmakların zorlanması baş nedendir. Yürürken canınız yanıyor ya da sürekli olarak ayaklarınızda bir ağrı hissediyorsanız bir uzmana görünmelisiniz.

Anahtar: Uygun Ayakkabı

Bütün bunlar demek oluyor ki, biz kadınlar gözümüze hoş hatta seksi görünen o ince topuklu dar ayakkabı ve çizmeleri aralıksız giyince ayaklarımızın katilleri oluyoruz. O zaman birkaç noktayı gözden kaçırmamakta fayda var:

Yeni ayakkabı alırken her iki ayakkabıyı da giyip tur atın.
Ayakkabı satın almayı günün sonuna, ayaklarınızın yürümekten yorulup şiştiği zamana denk getirin.
En az şıklık kadar ayağınızın rahatını da önemseyin.

0 yorum: