18 Şubat 2008 Pazartesi

Rahim ağzı kanseri

Menopoz döneminde hormon tedavisinin kanser yapıp yapmadığı tartışıla dursun, uzmanlar bazı kadınlara bu tedavinin şart olduğunu söylüyor. Meme kanseri riskinin ilerleyen yaşla birlikte arttığına dikkat çeken uzmanlar, ihtiyaç duyulmayan hastalarda bu tedaviye başvurulmadığını da vurguluyor

Jinemed Kadın Sağlığı Hastanesi’nden Prof. Dr. Teksen Çamlıbel ve Uzm. Dr. Meriç Karacan, son yılların en büyük polemik konularından biri olan menopozda hormon kullanımı konusundaki sorularımızı yanıtladı…

Menopozda hormon tedavisi yapılmalı mı?

Menopozda hormon tedavisi olup olmama durumu hastaya göre değerlendirilir. ‘Herkes hormon tedavisi görmeli’ ya da ‘görmemeli’ diye kesin bir görüş yok.

Hormon tedavisi almak riskli mi?

Halk arasında hormon tedavisinin kanser yaptığı gibi yanlış bir bilgi var. En çok görüldüğü ülkelerden biri olan ABD’nin en son verilerine göre, 55-59 yaş arasında meme kanseri görülme oranı 100 bin kadında 300, demek ki binde 3 kadında görülmektedir. Meme kanserinin 40 yaşından önce görülme olasılığı yüzde 25′dir. Zaten kadınlarda 40 yaşından sonra meme kanseri görülme oranı ise yüzde 75′tir. Her artan yılla beraber, hormon alsın veya almasın meme kanseri riski artan bir eğilim içindedir. Nasıl erkeklerde prostat kanseri görülüyorsa, 80 yaşını geçen dokuz kadından biri meme kanseri olma riski taşır. Ne kadar geç yaşta yakalanırsa, yaşama şansı o kadar fazladır.

HASTALIKLAR ÖNLENİR

Menopozda hormon tedavisi neden uygulanıyor?

Östrojen hormonunun azalmasıyla başlayan ve devam eden bu şikâyetlerin en etkin tedavisi, yine östrojenin geri verilmesidir. “Eksik olanı yerine koy” mantığı ile hareket ettiğimizde, şikâyetlerin hızla gerilediği ve kemik erimesinin önlenebildiği görüldü. Doktorlar, menopoz yıllarındaki kadınlara değişik tedavi yöntemleri uygulayarak, hem ateş basması ve terlemeyi önleyerek günlük yaşamın kolaylaşmasını sağlamak hem de kemik erimesi ve kalp-damar hastalıklarını önleyerek, kadınların ortalama ömürlerini uzatmaya çalışıyor.

Kimlere hormon tedavisi uygulanmalı?

Menopozda olup, sıcak basması, kuruluk gibi şikâyetlerden yakınan kadınlara hormon tedavisi yapılabilir. Ancak, hiç şikâyeti olmayan kadınlarda tedavi yapılması tartışmalıdır. Menopozdaki hormon tedavisinin kadınlarda uzun süreli kullanıldığında kalp hastalı ğını engellediği düşünüldüyse de, bugün için doğru olmadığı ortaya çıktı.

Hormon tedavisi ne zaman risklidir?

Hormon tedavisi pıhtılaşmaya eğilimli olan hastalarda, çok sigara içenlerde, karaciğer hastalığı olanlarda, meme kanseri geçirmiş olanlarda, melanom gibi hormona bağlı kanser geçirmiş olanlarda uygulanmamalıdır.

Hormon tedavisi olmamanın sakıncası var mı?

Bu tedaviyi olmayanlarda en büyük sorun, kemik erimesine karşı korunmamış olmaktır. Ciltte ve vajinada kurumaya bağlı cinsel ilişkiye girememe, tedavi görmemenin sonucudur. Sıcak basmaları ve depresyon da görülebilir.

Osteoporoz nedir?

Menopozla başlayıp, sinsi olarak kemiklerde meydana gelen kayıp durumuna ‘osteoporoz’ denir. En büyük olumsuzluk kırıklardır. Kalça ve omur kırıkları çok önemlidir. Kamburlaşma da meydana gelebilir. Omurlardaki çökme kırıkları sonucunda, felçler meydana gelebilir.

İKİ TİP TEDAVİ VAR

Hormon replasman tedavisi kaç şekilde yapılır?

Menopoz döneminde yapımı duran östrojen hormonunu yerine koyma tedavisi olarak tanımlanan ‘hormon replasman tedavisi’nde iki tedavi şekli vardır. İlki kadının adet görecek şekilde tedavi edilmesi, diğeri ise adet görmeyecek şekilde tedavi edilmesidir.

Hormon replasman tedavisi nasıl yapılır?

Hormon replasman tedavisi ağızdan, ciltten yapıştırma şeklinde, cilde sürülen kremlerle veya burundan sprey şekillerinde verilebilir. Vajina içine konulan ovüller, kremler, progesteron hormonu içeren rahim içi araçları da vardır. Buna östrojen ilave edilir. - Sabah

0 yorum: