20 Şubat 2008 Çarşamba

Hamilelere "9 Ay 10 Gün" programı

Kadınların hamilelik döneminde yaşadığı psikolojik sorunları en aza indirmek amacıyla, Together Anne Baba Çocukevi tarafından ''9 Ay 10 Gün'' adlı program hazırlandı.
Program hakkında bilgi veren Psikolog Suzan Özkök, hamileliğin kadın açısından öncelikle 'çocuk doğurmak' gibi önemli bir kararın verildiği dönem olduğunu belirtti.
Özkök, ayrıca bu dönemin kadının hayatında fizyolojik değişimlerin çok hızlı yaşandığı, kendini şişman ve engellenmiş hissettiği, yaşamında oluşacak değişimlerin tam olarak ne olacağını bilmediği, doğacak bebeğin sağlıklı olup olmayacağını arada bir düşünmekten kendini alamadığı bir süreç olarak yer aldığını vurguladı.
Eğer riskli bir gebelik söz konusuysa kadının birçok iniş çıkış yaşadığını ifade eden Özkök, bir yandan bebek için istekliyken diğer yandan ''ne yaptım ben?'' duygusunun çok sık hissedildiği, eş ve aileyle ilişkilerin artık bir anne olarak düzenlenmeye çalışıldığı, aynı zamanda eşin sevgilisi, anne-babasının kızı olmayı sürdürmek için de önüne geçilmez bir istek duyulduğunu bildirdi.
Tüm bu duyguların yaşandığı hamilelik döneminde kadının büyük bir psikolojik desteğe ihtiyacı olduğuna işaret eden Özkök, bu nedenle hamile kadınlar için duygu ve deneyimlerini paylaşacakları bir program hazırladıklarını söyledi. Özkök, ''Program, anne adayının yaşayacağı süreçlerle ilgili bilgi edinebileceği, annelik üzerine düşüneceği ve yaşadıklarını paylaşabileceği güvenli bir ortam sağlayacak'' dedi.
5 haftalık bir uygulama olan programın, haftada bir gün yaklaşık 2 saat süren oturumlar şeklinde gerçekleştirileceğini kaydeden Özkök, oturumların bilgi aktarımı şeklinde değil, katılımcıların bol bol konuşup paylaştığı, amaca yönelik oyunların oynandığı, yaratıcı faaliyetlerin yapıldığı canlı bir süreç olarak uygulanacağını anlattı.
Programda anne adayının hamilelik hikayesi, hamileliğin anne adayının vücuduna yaptığı etkiler, duyguları, ihtiyaçları ve bunları nasıl karşılayabileceği, kendini tanıması ve bir anne olarak tanımlaması, bebeği ile beklentileri ve hayallerinin farkına varması gibi konuların yer aldığını belirten Özkök, programın ilk uygulamasının önümüzdeki ay gerçekleştirileceğini ifade etti.
Özkök, programın, Together Ane Baba Çocukevi'nin Teşvikiye'deki merkezinin yanı sıra kadın doğum klinikleri ve hastanelerde de uygulanmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi

0 yorum: