18 Şubat 2008 Pazartesi

Burun estetiği

Yüzün en dikkat çeken noktalarından biri olan burnun büyük, kemerli ya da deforme olması çoğu kez kişide psikolojik sıkıntı yaratır. Burun şekli ırksal ve yöresel özellikler gösterir. Aşırı büyük ve kemerli bir burnun dışında burun şeklinin çirkin olduğunu söyleyebilmek genelde zordur. Zaman ve moda, toplumun genel estetik düşünceleri de güzel burun anlayışında etkilidir.

Estetik cerrahlar için güzel burun, yüz oranlarına uyumlu olması gerektiği gibi; kişinin sosyal ve kişisel özelliklerine de uyumlu olmalıdır. Burun ameliyatlarında başarı oranı nedir? İdeal burun ameliyatı için kişinin deri yapısı önemlidir. İnce derili ve çok büyük olmayan burunlarda alınan sonuçlar, kalın, yağlı derili ve çok büyük burunlara göre daha başarılıdır. Nefes alma problemi olanlarda deviasyon ameliyatı muhakkak estetik burun ameliyatı ile aynı seansta yapılır. Burun estetiği ameliyatları en erken 15 yaşında yapılabilir.

Burun ameliyatlarında hangi teknikler kullanılır?

Her buruna aynı cerrahi teknikle işlem yapılmaz. Birden fazla burun ameliyatı tekniği vardır. Çok eğri ya da daha önce burun operasyonu geçirmiş sorunlu burunlarda açık rhinoplasty tekniği uygulanır. Daha basit burunlarda diğer klasik yöntemlerden biri seçilebilir. Burun estetiklerinde kullanılan bazı yeni teknikler vardır. Burun ameliyatlarında; küçültme, eğrilikleri ve burun ucu şeklini düzeltme, daha önce yapılıp çökme olmuş burunlarda kemik ve kıkırdak grefti ile yükseltme gibi uygulamalar yapılır.

Burun ameliyatlarından sonra hasta kaç günde toparlanır?

Burun ameliyatları genel veya lokal anestezi ile yapılabilir. Hasta o gece veya ertesi gün evine gider. Burun tamponları ertesi gün alınır. Alçı uygulaması yapılmaz, özel bir burun splinti bir hafta kadar tutulur. Göz çevresinde şişme ve morluklar olabilir. Bu şişlikler 3-4 gün içerisinde geriler. Morluk olmuşsa bir hafta - on gün içerisinde kaybolur. Burun ameliyatında ameliyat sonrası ağrı olmaz, dikiş alınmaz.

Ameliyat izleri ne zaman ortadan kalkar?

Burunda gözle görünen ödemler bir ay içerisinde geriler. Diğer hafif ödemler 3-6 ay kadar devam eder ve kaybolur. Burun gerçek şeklini ortalama 6 ay içerisinde alır. Bazı durumlarda rhinoplasty ameliyatı sonrası ufak tefek sorunlar için lokal anestezi ile revizyonlar yapılabilir.

0 yorum: