20 Şubat 2008 Çarşamba

Erken doğuma dikkat


Her hamilelikte yüzde 10'a varan oranda erken doğum riski bulunuyor. Çoğul gebelik ve çok çocuk sahibi olmak, gebelik sürecinde yanlış cinsel ilişki, sigara alışkanlığı ve ateşli hastalıklar bu durumu tetikliyor...


Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Evrüke, tüm doğumlarda yüzde 7-10 oranında erken doğum riski bulunduğunu ve 28 haftanın altındaki bebeklerin özellikle akciğeri gelişmediği ve solunum sıkıntıları nedeniyle yaşama şansının çok düşük olduğunu söyledi.

Erken doğum vakalarının, dar gelirli, aktivitesi yoğun ve eğitimsiz kimselerde yoğunlaştığını belirten Evrüke, şunları kaydetti:

''Erken doğumu tetikleyen olayların başında, annenin aşırı sigara kullanması ve ateşli hastalıklara yakalanması gelmektedir. Çoğul gebeliklerin yaşanması, sık doğumlar, yanlış cinsel ilişkiler, kronik guatr ve böbrek hastalıkları, aşırı yük kaldırmanın da etkisi büyüktür.

Erken doğumlarda hekim olarak en rahatsız olduğumuz konu, gelişmemiş bebeğin prematüre olarak beyin içi kanamalardan dolayı görme, işitme, bedensel ve zihinsel engelli olarak dünyaya gelmesidir.''

Evrüke, erken doğum riski bulunan anne adayının mutlaka hastane koşullarında, stresten uzak tedavi altına alınm

0 yorum: